Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cseke Attila: Este o legătură între scăderea ratei de vaccinare și respingerea legii certificatului verde în Parlament

cseke_attila.jpg

Image source: gov.ro

Este o legătură între scăderea ratei de vaccinare și respingerea legii certificatului verde în Parlament, a declarat ministrul Sănătății Cseke Attila, marți seara, la Digi24. În ciuda numărului mare de infectări și de decese, un lockdown total „nu este o alternativă”, a mai spus acesta. „Am experimentat anul trecut. Nu cred că mai dorim să mai experimentăm încă o dată”, a conchis ministrul.    

"Dacă ne uităm la succesiunea evenimentelor și a zilelor, vedem că am avut o acoperire care nu a fost intenționată, o coincidență de lucruri, și care au pornit așa – într-o zi de joi și vineri guvernul a decis, prin hotărâre de guvern, introducerea pe anumite segmente a certificatului verde. Luni, de când a început implementarea acestei măsuri, fiind vorba de săptămâna trecută, a început dezbaterea pe proiectul legislativ. Aceste două lucruri s-au suprapus.În ziua de vineri, când s-a luat măsura în guvern, a început să crească rata vaccinării. Și am ajuns marți și miercuri la 111.000 vaccinați pe prima doză (în 24 de ore – n.red.). A fost o creștere continuă timp de șase zile.După votul din Parlament de miercuri seara, am avut o descreștere destul de abruptă. Joi am avut 90.000, vineri 82.000 și astăzi (marți, 2 noiembrie – n.red.) suntem la 46 de mii.", a spus ministrul interimar al Sănătății. 

Potrivit acestuia, "un lockdown total nu este o alternativă, pentru că lockdown-ul total am văzut unde ne-a adus anul trecut. Închiderea economiei, închiderea oamenilor în case... în afară de anumite efecte, unele și psihologice asupra unor persoane care să stea închise luni întregi, nu e chestiune confortabilă. Sunt tot felul de situații pe care din păcate le-am experimentat anul trecut. Nu cred că mai dorim să mai experimentăm încă o dată. Dar asta înseamnă că trebuie să fim și responsabili, ca să nu mai ajungem încă o dată acolo. Un lockdown total nu ne-ar ajuta. Suntem după o săptămână și o zi de la restricțiile care s-au anunțat, iar la sfârșitul acestei săptămâni va trebui să facem o analiză unde suntem.Sigur, După 10 zile, două săptămâni, nu ești sigur că efectele se văd imediat, și va trebui luată o decizie legată de continuarea unora dintre măsurile pe care le avem acum. Analiza trebuie făcută pe cifre și pe tendințe.Presiunea noastră uriașă este acest număr ridicat de decese.", a declarat Cseke Attila la Digi24.