
Social
Ziaristă, trecută prin experiența Covid:”Moldovenii cad în capcana știrilor false și refuză vaccinarea”
cornelia1.png

”Fiind ziaristă, îmi doream să ajung în zonele unde sunt internate persoane cu Covid, dar întrucât am comorbidități, medicii m-au sfătuit să nu merg. Dar așa a fost să fie să ajung eu pe patul de spital și să văd cum funcționează sistemul din interior. La Centrul Covid de la Moldexpo m-am stresat chiar din primele clipe. Acolo parcă e un malaxor. În continuu vin ambulanțele. Paturile erau ocupate foarte repede și se eliberau dacă pacienții erau transportați în zona roșie, unde sunt pacienți în stare mai gravă sau erau trimiși pe la alte spitale. Atmosfera era destul de apăsătoare. Auzeai toți pacienții. Unii gemeau, strigau, alții delirau. Auzeai permanent piuitul aparatelor de oxigen. În plus, boxele unde stau pacienții sunt fără uși, mici. Până mergi în celălalt capăt al centrului, la baie, vezi zeci de bolnavi, unul mai grav decât altul”, ne mărturisește jurnalista Cornelia Cozonac.
”E o stare deprimantă și pentru personalul medical”
Ziarista a remarcat că printre cei care au grijă de pacienții, ajunși într-un număr mare la Centrul Covid, sunt în mare parte studenți de la Universitatea de Medicină. ”Vezi medici îmbrăcați în combinezoane de protecție, transpirați și obosiți. Foarte mulți studenți de la Universitatea de Medicină. Un asistent medical trebuia să aibă grijă de aproape 30 de bolnavi. Până le făcea la toți injecții și perfuzii, dura foarte mult. Eu am fost în situația în care am așteptat vreo oră după ce s-a oprit perfuzia și nu venea niciun asistent. Am fost nevoită să merg eu la medic. Atunci mi s-a explicat că asistenții medicali nu au reușit încă să ajungă până în celălalt capăt, la toți pacienții. E o stare deprimantă și pentru personalul medical”.
”În spital, cei mai mulți erau nevaccinați. Când vedeau că starea de sănătate se agrava, își sunau rudele să meargă să se imunizeze”
În spital, cei mai mulți erau nevaccinați. Mulți tineri. Unii erau sceptici, dar când vedeau că starea de sănătate se agrava, își sunau rudele să meargă să se vaccineze, spune Cornelia Cozonac. ”Printre cei care erau în spital, mulți s-au infectat la ceremonii. Unii îmi povesteau că au fost la cumetrii. Sau la nunți. Și s-au infectat mai toate rudele. De fapt, lumea care nu respectă normele sanitare. Dacă ții cont de măsurile impuse, te infectezi mai greu. În cazul meu, l-am luat de la fiica mea, de la școală. Inițial ea s-a infectat, apoi eu și soțul. Credeam că e o viroză. Fiind vaccinați, nu am acordat așa atenție, dar și febra nu a scăzut trei zile, mi-am dat seama că e coronavirus. Am făcut testul și a ieșit pozitiv”.
”Eu fiind vaccinată, chiar dacă am făcut o formă moderată a bolii, am suportat-o destul de greu. Dar nu am ajuns în stare gravă, conectată la aparatele de respirație asistată. Dar în cazul celor nevaccinați, situația se înrăutățea brusc. Pe femeia din salonul vecin am văzut-o cum mergea, vorbea cu rudele la telefon, a doua zi nu s-a mai ridicat din pat și a fost transferată în zona roșie”, povestește jurnalista de la Chișinău.
”Exemplele bune trebuie să vină de la reprezentanții guvernării și legat de informare, și legat de vaccinare, și legat de dezinformare”
Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Cornelia Cozonac, consideră că ”dacă ar exista suficientă încredere și dacă sistemul ar fi bine pus la punct, informarea populației ar fi mult mai bună. Ar trebui să fie informare și la nivelul guvernării. Și exemple foarte bune. Noi am avut o perioadă în care fostul președinte, Igor Dodon, mergea fără mască la întrevederi, ceremonii și se întâlnea cu foarte multă lume. Acesta era un exemplu prost. Exemplele bune trebuie să vină de la reprezentanții guvernării și legat de informare, și legat de vaccinare, și legat de dezinformare. Să elimine falsurile din comunicarea oficială. Trebuie să existe o strategie bine pusă la punct”, menționează experta media.
”Foarte multă lume cade în capcana știrilor false. Vorbim despre dezinformare. Mulți oameni se informează de la rude spre exemplu, din Italia. Ori, de acolo vin și știrile false despre cât de periculos este vaccinul sau că nu este atât de gravă boala. Și din alte țări, vine foarte multă dezinformare”. Am întrebat-o pe Cornelia Cozonac ce ar putea face autoritățile în condițiile în care stagnează rata de vaccinare în R.Moldova. ”Semnalul ar trebui să vină de la sistemul medical. Și în rândul personalului medical există mulți sceptici în ceea ce privește existența coronavirusului și ei de fapt nu transmit informația care ar trebui să ajungă la cetățeni. Probabil în sistemul medical nu funcționează mecanismul de informare și nu există suficientă încredere în sistemul medical. Este și o vorbă: ”Trebuie să faci ceea ce îți spune medicul, nu ce face medicul”.
Ziarista a venit cu un îndemn pentru cei care încă nu s-au imunizat.”Să se gândească la cei din jur. Când ajungi în spital, o persoană nevaccinată, face o formă mai gravă a bolii și sistemul medical va lucra mult mai mult pentru a-i trata pe cei nevaccinați care fac forme grave. Odată ce ne vaccinăm, scoatem presiunea de pe sistemul medical. Banii economisiți ar putea merge la tratarea altor bolnavi”, conchide Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.
În R.Moldova, doar marți au fost înregistrate 1074 de cazuri, iar 42 de persoane au decedat. Între timp, rata de vaccinare stagnează. Peste 90 la sută dintre cei internați în spitale nu sunt vaccinați. În R.Moldova, puțin peste 25 la sută dintre cetățeni sunt vaccinați cu schema completă.