Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afganistan: Talibanii îi terorizează pe jurnaliști

taliban.png

Un taliban face gesturi de amenințare către un fotoreporter AFP în timpul unei demonstrații de stradă pentru drepturile femeilor, Kabul, Afganistan, 21 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP / Bulent Kilic via rfi.fr

Peste de 70% din organizațiile mass-media din Afganistan au fost închise odată cu preluarea puterii de către talibani pe 15 august, conform Comitetului Pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). Acestea au făcut apel către instituțiile internaționale prin intermediul organizației Reporteri fără frontiere (RFF), avertizând asupra pericolului unei închideri generale, potrivit rfi.fr.

Ali este journalist la o televiziune locală din Kaboul. Preferă să folosească un pseudonim din motive de siguranță. Îi e teamă. A suferit multe acte de violență, din momentul în care talibanii au preluat puterea. Ultima data s-a întâmplat acum câteva săptămâni la o manifestație împotriva Emiratului Islamic al Afganistanului.

“Când am ajuns, povestește el, serviciile de informații talibane erau deja acolo. Ne-au întrebat cine suntem și ce facem. Au început să ne bată și să ne insulte.”

A fost a doua oară când Ali a fost bătut de talibani, de când extremiștii religioși au preluat puterea.

 

“Mă durea tot corpul”

“Ne-au alungat de acolo, continuă el. Și ne-au zis că dacă ne mai văd pe undeva, ne împușcă. Ne-au spus să ne cărăm cât mai repede. Am simțit durere în tot corpul timp de o săptămână după acest episod.”

Nimeni nu îndrăznește să meargă la poliție sau la Ministerul Informațiilor pentru a depune plângere, adaugă el. Ca mulți alți jurnaliști din Afganistan, Ali va munci de acum înainte în teroare.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de rfi.fr