Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arbidolul, arma minune în lupta împotriva Covid19?

arbidol.png

Sursa imaginii: 
youtube.com

Arbidolul, medicament antiviral produs în afara Uniunii Europene, a fost recomandat la un moment dat de medici în schema de tratament a bolnavilor de Covid19. Se poate cumpăra de la unii dintre basarabenii care vînd în piețele din Iași sau de la persoane care cîștigă bine prin traficul cu arbidol pe ruta Republica Moldova-Ucraina -România. Farmaciștii și doctorii nu recomandă acum folosirea arbidolului și avertizează că se poate ajunge la extreme. Au oferit ca exemplu consumul exagerat de antibiotice.

De la începutul pandemiei, arbidolul, antiviral produsîn  afara spațiului UE, a fost recomandat de unii medici pentru tratarea formelor ușoare și medii de Covid19. Mulți au luat preventiv arbidol deși nu existau recomandări oficiale în acest sens.

Mihai este un om de afaceri din Iași care, diagnosticat cu Covid 19, a folosit arbidol la recomandarea medicului. Se întîmpla la începutul acestui an.

„Am folosit medicamentul. Mi-a fost recomandat de medici. L-am obținut din Republica Moldova. Este un antiviral care poate conduce la o formă mai ușoară a bolii. Eu am avut o formă medie de boală. Poate, repet, poate și din motivul că am luat în prima săptămână acest antiviral Arbidon. Există multe antivirale din această categorie, produse în diferite țări, în principal țări estice, de la Rusia până la India”, spune omul de afaceri.

„Marea problemă este că nu este autorizat în România”

Farmacist primar la farmacie clinică, Sandor Szabo explică: „ Marea problemă a arbidolului este faptul că nu este autorizat în România și se vinde în condiții în care nu știm sursa medicamentului. Nu știm cum a fost păstrat medicamentul respectiv.

Mai mult, pacientul care are Covid19 poate să cadă în plasa în care trebuie să renunțe la un anumit medicament în favoarea arbidolului. În momentul de față, la Arbidol, s-au încercat mai multe studii clinice. Și pe pacienți să vedem ce eficacitate are. Sunt studii mici, care reușesc să aducă un argument pozitiv pentru arbidol. Studiile mai mari, până în momentul de față, nu au confirmat acest efect. Este motivul pentru care nu se găsește în schemele naționale de tratament în Uniunea Europeană.

Dacă ar fi vorba de un medicament care își va dovedi eficacitatea la un moment dat sau se găsesc anumite indicații pentru un medicament de rezervă, din punctul meu de vedere ar trebui să se regăsească în farmacii. Ca să avem transabilitatea medicamentului. Să știm cine produce, să avem siguranța că este un medicament de calitate.

Pentru că există riscul foarte mare de a cumpăra medicamentul contrafăcut sau care nu conține substanța activă”.

Omul de afaceri și-a cumpărat arbidol din farmaciile din Chișinău la sugestia unor prieteni: „ Eu l-am cumpărat din Republica Moldova doar la recomandarea medicilor și întotdeauna mi-am exprimat surpriza că nu își pune problema Ministerul Sănătății sau decidenții în domeniu de a avea un astfel de medicament în farmaciile de la noi atât timp cât el este recomandat.

Nu am văzut un studiu care să clarifice valorile pozitive ale unui astfel de medicament, dar nici nu am văzut că cineva din România își pune problema de a aduce astfel de medicamente cât timp ele sunt recomandate”.

 

O sută de lei zece pastile

Arbidolul se poate cumpăra din piețele unde vînd basarabeni. Pe sub mînă. O sută de lei zece pastile. Dacă întrebi în farmacii despre arbidol poți da peste un angajat milos care îți strecoară numărul unei persoane care îți aduce arbidol.

Prețul diferă. Ești disperat și îl vrei în 15 minute ? Te costă mai mult. Mai ai răbdare, prețul scade.

Mulți ieșeni spun ca se simt mai în siguranță în casa cu arbidol. Poate preveni Covid? Farmacistul Sandor Szabo spune că: „Din studii, până în momentul de față, spun exact ce spune literatura de specialitate, Arbidol s-a administrat și la pacienți în prevenție și în fazele acute de boală, doar că nu s-a dovedit că într-adevăr, beneficiile ar putea să contracareze reacțiile care ar putea să apară la acest medicament.

Nu neapărat la reacția adversă a medicamentului în sine, ci la tratamentul care în momentul de față ar funcționa. Atunci, pacientul este posibil să își achiziționeze un medicament care nu este, în momentul de față, dovedit științific că ar funcționa în tratarea COVID-19. Renunță la celălalt tratament sau nu urmează recomandările medicilor și riscă să ajungă într-un stadiu avansat al bolii, în care există riscul de deces. Din punctul meu de vedere, ca specialist în domeniul farmaceutic, trebuie să urmărim tot timpul recomandările specialiștilor și să fim informați”.

 

Medic: „Utilizarea în masă a antiviralelor nu este o soluție”

Mihaela Năstase, secretar general al Asociației Medicilor de Familie Iași și medic de familie în mediul rural este mai tranșantă. Vorbește despre arbidol ca despre un subiect delicat:

”Părerea mea în legătură cu Arbidolul și cu utilizarea oricărui antiviral, fără niște criterii foarte clare, nu este bună. Nu sunt de acord cu utilizarea oricărui antiviral în orice moment.

Povestea Arbidolului este foarte delicată, pentru că în zona Moldovei a fost acces la Arbidol, Arpivir. Arbidolul este consemnat în ghidul australian și într-unul din protocoalele publicate de noi.

Sunt mai multe aspecte. Unu, cum se procură acest medicament, de la tarabă sau de la farmacie. Produsul este diferit, prețul poate ridica semne de întrebare atunci când este cumpărat prin diferite rețele și nu direct de la sursă.

Doi, rămâne întrebarea dacă utilizarea în masă a antiviralelor este o soluție? Pentru că nicăieri nu există utilizare pe scară largă a antiviralelor, Cu atât mai mult cu cât efectul antiviralului este benefic doar dacă este administrat imediat după infectare, o perioadă foarte bine precizată.

Nu are niciun sens să administrăm antiviral după o perioadă în care el nu mai are efect. Cui îi este util antiviralul, dacă este corect să fie administrat așa cum se face abuz la noi cu antibioticul? Unifevipirul este bun atunci când am intrat în contact, în unele forme ale coronavirusului. Mai degrabă rămâne la nivelul de loturi de studiu. Se pare că reduce perioada de portaj viral, dar doar dacă este administrat la timp”

De cîteva săptămîni prețul arbidolului a început sa crească. Nu se mai găsește în farmaciile din Chișinău. Cum, tu nu ai arbidol în casă ? - a fost întrebarea care mi s-a adresat cel mai des în pandemie...

 
Arbidolul, arma minune în lupta împotriva Covid19 ?