Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Paraziți nemuritori” în vaccinuri? Fals !

intox.png

Sursa imaginii: 
France24

De la începutul lunii octombrie pe mai multe rețele de socializare, inclusiv Facebook sau Twitter, au apărut videoclipuri în care autorii pretind că ne arată cum în compoziția vaccinurilor împotriva Covid-19 mișună niște... vietăți. În unele chiar se afirmă că aceste vietăți ar fi de fapt niște ”paraziți nemuritori” numiți "hydra vulgaris". Însă imunologii ne asigură că vaccinul nu conține nici un fel de paraziți.

The Stew Peters Show, o emisiune americană care difuzează constant teorii conspiraționiste despre vaccin, a prezentat mai multe fotografii cu o vietate cu tentacule care ar fi fost descoperită în vaccinul Moderna. Carrie Madej, medic osteopat ce susține des prelegeri privind pericolele vaccinului, pretinde că ar fi făcut aceste fotografii la microscop și că acea creatură seamănă cu "hydra vulgaris", un organism de apă dulce care există în realitate (numai că nu în vaccinuri) și care are proprietatea de a se regenera, fiind din punct de vedere biologic, “nemuritor”.

Și alte videoclipuri postate în octombrie pe rețelele de socializare susțin în mod nejustificat că vaccinul conține acest parazit nemuritor.

Videoclipul nu demonstrează nimic

În materialul video, la minutul 7.51, ea spune că paraziții care seamănă cu "hydra vulgaris" ar putea să se dezvolte în corpul persoanelor vaccinate și să le influențeze gândirea: “Dacă aceștia reușesc să crească în continuu în corpurile celor vaccinați, ei bine asta înseamnă că sunt capabili să-și creeze propria rețea de neuroni, diferită de cea a omului. Asta nu e bine. Au propriul lor mod de comunicare”, explică Carrie Madej, care se prezintă pe site-ul său ca fiind medic osteopat care “practică Adevărul în Iisus prin medicină”.

Jérôme Martin, cofondator al Direcției politica medicamentului din Franța, susține că vaccinul nu are cum să conțină paraziți și nici organisme vii în general: “Vaccinurile trec printr-o etapă de purificare a apei și a lichidelor pe care le conține, etapă ce se desfăsoară în condiții foarte stricte și împiedică apariția unor astfel de paraziți.”

Virginie Serein, cercetătoare la Centrul de Studii Structurale și de Elaborare a Materialelor (Cemes) și secretar general în cadrul Societatății Europene de Microscopie (SME) ne explică cum “aceste imagini nu sunt deloc o demonstrație științifică... cine știe din  ce alte organisme ar putea proveni sau ar putea fi chiar mizerie de pe lamele microscopului atunci când experimentul nu este realizat corespunzător. În cazul de față, experimentul nu a avut loc nici la temperaturi scăzute, cu un anume protocol științific și nici într-o atmosferă supravegheată.”

Producătorii vaccinului prezintă lista completă a ingredientelor și niciunul nu conține vreun organism viu care se regenerează. Lista ingredientelor Pfizer o puteți vizualiza aici, la Johnson & Johnson aici, iar Moderna aici.

v4ks?

Într-un alt videoclip, postat pe o rețea de socializare pe data de 11 octombrie, care are peste 7 000 de vizualizări, ni se arată un fel de plantă microscopică neagră care se mișcă prin apă, despre care se spune că ”ar conține v4ks-inurile”, v4ks fiind un fel de cod pentru cuvântul vaccin. Pentru ca postările neîntemeiate privind virusulul să nu le fie șterse de către administratorii rețelelor de socializare, antivacciniștii schimbă adesea forma cuvântului.

În realitate este vorba de imaginea unui crin de mare, animal marin prins pe 9 decembrie 2019 în Indonezia la Raja Ampat de către înotătoarea singaporeză Denise McIntyre, și postată pe YouTube pe 27 decembrie 2019.

Într-o altă postare, din 4 octombrie, de pe BitChute, avem de-a face cu un reportaj despre legenda din spatele organismului hydra vulgaris, zis și “hydra nemuritorul”, “un monstru minuscul ce se clonează” și care se află în vaccinuri.

În realitate, imaginile sunt preluate dintr-un reporaj despre animalul "hydra vulgaris" realizat de rețeaua media americană KQED și postat în aprilie 2021.

Un cont de Twitter din Franța, renumit pentru postările antivacciniste, a distribuit pe 9 octombrie link-ul către videoclipul de la BitChute cu descrierea: “Aviz celor care se înțeapă, priviți ce se află înăuntru: Hydra Vulgaris, o vietate nemuritoare în compoziția ințepăturilor de Covid”.

 

Traducere realizată de Elena Neguș după articlolul publicat de France 24