Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Educație sexuală în România: În lipsa informațiilor de la clasă, elevii se educă din filmele pentru adulti

Doar 6% dintre elevii din România participă la orele de educație sexuală, iar pandemia nu a asigurat nici pe departe cadrul pentru predarea acestui opțional. Consecințele se traduc în statistici sumbre: România ocupă un loc fruntaș în topul țărilor cu cele mai multe mame minore și în cel al tinerelor care fac avort.  

Educația sexuală în școală nu se mai face sistematic de prin 2004, iar ultimii ani școlari făcuți în pandemie nu au mai lăsat loc pentru un astfel de opțional.

Daniela Drăghici, expertă în educație sexuală: În lipsa informațiilor de la clasă, tinerii își iau notițe din filmele porno pe care le găsesc pe internet 

Activista recomandă adolescenților să caute răspunsuri specializate pe platforma online Sexul vs.Barza, cel mai mare site care vorbește despre educație sexuală într-un limbaj accesibil. "Adolescenții sunt foarte speriați și nu știu nimic, nici din ce sunt compuși, nici terminologia care se învață la anatomie. Fetele sunt speriate și întrebă "cum rămân însărcinate, dacă au rămas însărcinate, ce li s-a întâmplat". Băieții au și ei propriile lor temeri legate de faptul că nu performează. Suntem într-o mare lipsă de cunoștință. În toate țările moderne educația pentru sexualitate comprehensivă sau relațională face parte din cursurile de educație din toate materiile. Nu există neapărat un curs anume special, se învață în toate materiile." 

"La capitolul educație pentru sănătate și sănătatea reproducerii suntem mult mai jos decât Republica Moldova unde cursul se predă în școlile vocaționale". "Din punct de vedere practic a ceea ce se face, nu se face nimic" spune Daniela Drăghici. 

Diana Oncioiu, jurnalistă Dela0.ro: Orele de Educație Sexuală se pot face și prin Ministerul Sănătății nu doar prin cel al Educației

Pe Dela0.ro jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu au publicat un articol despre rețeaua de influență care se asigură că educația sexuală nu ajunge în școli.  “E trist că trebuie să căutăm portițe prin care să predăm educației sexuală doar pentru a nu deranja și leza aceste grupuri care rostogolesc mituri care nu au nicio legătură cu interesul copilului. DSP au această sarcină de promovare și evaluare a educației pentru sănătate. În Legea pentru Protecția Drepturilor Copilului e stipulat faptul că autoritățile locale au obligația de a organiza sistematic cel puțin o dată pe semestru ore de educație pentru sănătate sexuală. Ai nevoie însă de personal specializat care să țină astfel de ore.”

Educație Sexuală – Ghidul Fetelor

În timp ce școala se ascunde pudibond în spatele formulei educație sanitară, editura All pune punctul pe I și scoate pe piață cartea Educație Sexuală – Ghidul Fetelor. Iulia Burtea, PR-ul editurii spune că avem de-a face cu un conținut care se va dovedi util tuturor categoriilor de vârstă.

 

 

 
Tânăr în Europa cu Andreea Pietroșel