Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce mai iau mită medicii? „Nu au niciun fel de scuză, ne descalifică pe toți”

mita.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Un medic renumit de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov a fost reţinut de procurori, după ce a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită 8.000 de lei, pentru o intervenţie chirurgicală pe care o făcuse în acest spital public. Medicul a fost dus la audieri şi apoi reţinut. „Este un fapt care, din păcate, îi pune într-o lumină proastă pe toți medicii”, afirmă la RFI Bogdan Tănase, director medical al Institutului Oncologic. El subliniază că astfel de acte intolerabile contribuie la adâncirea faliei dintre medici și pacienți.

ACTUALIZARE: Medicul a fost plasat în arest la domiciliu.

...............................................

Bogdan Tănase: Din păcate este un eveniment cel puțin regretabil din punctul meu de vedere. Aruncă o umbră asupra tuturor medicilor. Astfel de evenimente nu ar trebui tolerate. Lucruri de genul ăsta nu ar trebui să se mai întâmple, mai ales în contextul în care veniturile medicilor și ale personalului medical au crescut.

Reporter: Într-adevăr, au crescut sensibil în ultimii ani. Mă uitam pe niște cifre înainte să pornim discuția. Salariile medicilor au crescut în ultimii ani de două, trei, până la zece ori în unele cazuri față de cum se câștiga acum cinci ani. Am o întrebare simplă pe care cred că și-o pune orice român și orice pacient dintr-un spital din România. De ce mai iau unii medici mită?

BT: Mi-e greu să explic care sunt motivele unui om de a face așa ceva. Condiționarea unui act medical de aceste foloase necuvenite nu ar trebui tolerată și nu are niciun fel de scuză din punctul meu de vedere.

Rep: Dumneavoastră conduceți o unitate medicală. Sunteți un medic tânăr. V-ați lovit personal de astfel de evenimente, colegi medici care să fi primit, să fi cerut astfel de foloase?

BT: În instituția pe care o conduc nu sunt la curent să se întâmple așa ceva.

Rep: Ați risca o apreciere, pentru că este important să spunem: cam care ar fi procentul medicilor are mai cer mită în condițiile în care în trecut era mult prea mare? Cam câți medici din 10 credeți că mai fac acest lucru acum?

BT: E greu să apreciez lucrul ăsta. În orice caz este clar că această practică decurge din lipsa accesului sau accesul greu la servicii medicale de înaltă performanță în România. Lucrul ăsta este făcut mai ales de oameni care sunt din specialități care furnizează servicii de genul ăsta. Sunt cumva niște gatekeeper pentru anumite manevre specializate.

Rep: În general chirurgii se mai regăsesc în astfel de ipostaze neplăcute...

BT: Specialitățile chirurgicale probabil că da, dar mai sunt și alte exemple. Lucrul ăsta probabil va dispărea complet. La noi este deja o chestie culturală, atât la nivelul medicilor, cât și la nivelul pacienților, care va dispărea cu greu.

Rep: Vă referiți la mită?

BT: Da, la mită.

Rep: Când credeți că vom scăpa de această meteahnă?

BT: Când accesul la servicii de genul ăsta va fi predictibil și va fi liberalizat.

Rep: Mai pe înțelesul celor care ne ascultă, la ce vă referiți?

BT: Vreau să spun că statul român ar trebui să ofere un acces la predictibil la servicii medicale de înaltă performanță, liste de așteptare pentru operațiile elective care să fie publice, pe care toată lumea să le consulte. În momentul ăsta dacă ești pacient destul de greu ai o viziune asupra traseului pe care va trebui să îl urmezi. Lucrurile astea ar trebui corectate cât de repede putem.

Rep: Ați fost și sunteți o voce reprezentativă pentru medici, domnule Bogdan Tănase. Conduceți acum Institutul Oncologic. Aveți un mesaj către colegii dumneavoastră medici din toată țara? Poate un mesaj pentru cei care încă primesc sau cer mită în acest moment?

BT: Mesajul este că astfel de comportamente ne descalifică pe noi ca profesie. Nu ar trebui tolerate. În rândul colegilor noștri astfel de acte nu ar trebui tolerate pentru că aruncă o pată asupra profesiei medicale în sine. Ăsta este unul din motivele faliei de încredere care există în momentul ăsta între medici și pacienți.

Ascultă:

 
Bogdan Tănase, director medical al Institutului Oncologic, despre medici și mită