Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce pot face clienții magazinelor prinse cu gândaci printre produse?

ce_clienti_magazine_gandaci_produse.jpg

Magazin închis temporar de ANPC (Sursa foto: Facebook/ANPC)
Magazin închis temporar de ANPC (Sursa foto: Facebook/ANPC)

Gândaci, mizerie și alimente expirate. Iată ce au găsit în ultimele zile inspectorii de la ANPC în marile lanțuri de magazine alimentare din România. Cele mai mari probleme au fost identificate în raioanele de patiserie. Protecția Consumatorului i-a amendat pe agenții economici și a propus chiar închiderea pentru șase luni a unora dintre magazinele sau raioanele respective. Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, spune la RFI ce pot face consumatorii în astfel de cazuri.

Președintele organizației neguvernamentale InfoCons, Sorin Mierlea, explică de ce trebuie să continue ofensiva ANPC: ”Din păcate, până mai de curând, toate aceste controale erau secretizate din punct de vedere al informării consumatorului și publicului cu privire la ce a fost constatat și unde a fost constatat, ca și eu, în calitatea mea de consumator, să pot sancționa o astfel de practică, către agenții economici care fac lucruri imorale sau ilegale”.

 

Nereguli grave, în 4 magazine Mega Image: gândaci, capcane pentru rozătoare, praf şi resturi de alimente

 

ANPC a găsit și la Ploiești gândaci în magazine și produse expirate

 

Sorin Mierlea speră ca aceste controale ale ANPC la marile magazine să nu fie doar o acțiune de moment: ”Sper să nu fie doar un foc de paie și să continue în fiecare județ și să fie o normalitate, dar mai ales publicitatea controalelor și în primul rând acest lucru este extrem de important, să avem publicitatea controalelor, ca fiecare dintre noi să putem valida și vota în momentul în care cumpărăm sau nu cumpărăm un produs. Cei care au cumpărat produse din astfel de magazine în perioada în care au fost controlate și se consideră nedreptățiți, să se ducă deîndată, având bonul fiscal sau extrasul de card, dacă au plătit cu cardul, să solicite banii înapoi, dacă sunt produse din gama celor identificate ca și neconforme sau din zone controlate și identificate ca și neconforme. Altfel, vom rămâne doar cu un breaking news și cam atât”.

 
Sorin Mierlea, despre controalele ANPC în marile lanțuri de magazine alimentare