
Social
Ce fac dacă sunt vaccinat anticoronavirus, dar am intrat în contact cu o persoană infectată?
coronavirus-g1138edfa1_1920.jpg

Dr. Gindrovel Dumitra: Contact covid este o persoană care în ultimele zile, de obicei în ultimele 7 zile, a avut contact cu o persoană care a fost confirmată pozitiv. Dacă într-o familie un membru al familiei devine pozitiv, în acel moment se consideră contact covid toate persoanele care fac parte din acea familie și care au intrat în contact cel puțin 15 minute fără să existe protecție în ultimele zile.
Reporter: În această situație la cât timp se impune ca persoana respectivă să facă un test pentru depistarea infecției?
Dr. Gindrovel Dumitra: Nu se impune câtă vreme persoana respectivă rămâne asimptomatică. În cazul în care persoana respectivă devine simptomatică se indică un test rapid dacă nu este vaccinată sau un test PCR dacă persoane respectivă este vaccinată. Atenție. Se consideră contact, dar nu intră în carantină, persoanele care sunt vaccinate.
Rep: Domnule doctor, sunt medici care spun că în primele zile de la contactul cu o persoană infectată să se ia antivirale pentru a se împiedica replicarea virusului...
Dr. Gindrovel Dumitra: Deocamdată recomandările pe care le avem conform protocolului publicat în Monitorul Oficial se referă la administrarea antiviralelor în primele zile de la debutul simptomatologiei și în niciun caz de la momentul contactului. În schimb, există diverse alte metode, cum ar fi administrarea de anticorpi monoclonali care pot fi administrați contacților și pot fi administrați în primele cinci zile, astfel încât să prevenim evoluția unei forme severe. În ceea ce privește antiviralele care pot fi administrate profilactic, până în acest moment avem o problemă foarte mare, anume eficiența acestora. În al doilea rând mai e faptul că e posibil ca o persoană care este contact să nu dezvolte în niciun fel simptome, să nu se fi infectat.
Rep: La cât timp ar trebui să apară aceste simptome?
Dr. Gindrovel Dumitra: De obicei simptomele apar în intervalul 2 – 14 zile. În medie apar undeva la 4 – 6 – 8 zile.
Rep: Ați spus că se poate folosi terapia cu anticorpi monoclonali. La cine ar trebui să apeleze persoana respectivă? Vorbește cu medicul de familie?
Dr. Gindrovel Dumitra: În acest moment nu sunt disponibile pentru persoanele care se află la domiciliu nici anticorpi monoclonali și nici antivirale. Antiviralele, respectiv anticorpi monoclonali se administrează și urmează să fie administrate doar în spitale deocamdată.
Rep: O persoană care a avut Covid 19 și se reinfectează dezvoltă simptome mai severe în comparație cu prima infecție?
Dr. Gindrovel Dumitra: Depinde de la caz la caz. Există unele persoane care dezvoltă forme mai ușoare, iar altele care dezvoltă forme severe. Au fost date publicității destul de multe exemple cu persoane care se îmbolnăviseră o dată și fiindcă se îmbolnăviseră o dată au avut falsa percepție că au protecție. Din păcate, am văzut inclusiv publice datele persoanelor care au decedat, chiar dacă se aflau la a doua infecție. Aceasta este și principala problemă pe care ne-o oferă protecția după boală. Este foarte mult variabilă. Există persoane care dezvoltă o protecție destul de durabilă, pe când alte persoane nu dezvoltă absolut deloc protecție.
Rep: Domnule doctor, în finalul discuției vă rog să ne reamintiți care sunt simptomele cel mai des întâlnite în cazul infecție cu sars cov2.
Dr. Gindrovel Dumitra: Trebuie să precizez că infecția cu sars cov2 are două faze importante din punct de vedere al simptomatologiei. Este vorba de prima săptămână după debutul simptomatologiei care de obicei e o formă ușoară. Practic este suprapusă peste simptomele unei viroze banale. Vorbim despre rinoree, despre răgușeală, dureri în gât, febră și în foarte puține situații dureri musculare. În a doua etapă, care înseamnă săptămâna a doua, mai ales în zilele 8 – 12, la unele persoane poate să însemne agravarea. Această agravare se poate manifesta sub formă de dificultate la vorbire, oboseală, pur și simplu persoana respectivă nu își mai poate desfășura activitățile obișnuite, dureri musculare, dureri osoase, cefalee. În același timp poate să apară scăderea saturației în oxigen. Este foarte important pentru persoanele care se află în situația de a fi izolate la domiciliu să aibă trei instrumente la îndemână. Este vorba despre un termometru. Despre un tensiometru care dacă se observă scăderea tensiunii față de valoarea obișnuită putem discuta despre o agravare și trebuie să ia neapărat legătura cu medicul de familie. Și cel de-al treilea instrument este un pulsoximetru care ne va indica dacă la un moment dat scade saturația în oxigen. Este extrem de important ca orice persoană care se află la domiciliu să discute zilnic cu medicul de familie. Medicii de familie sunt capabili în această perioadă să diferențieze și să observe o evoluție nefavorabilă în cazul unor anumite persoane doar pe baza unei discuții telefonice.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL: