Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Trei tineri georgieni pe urmele lui Mark Zuckerberg

Universitatea americană Arizona și-a manifestat recent interesul de a se implica în dezvoltarea unei mici rețele de socializare creată de trei 3 tineri georgieni. ”Bubbler” este destinată amatorilor de sport și divertisment și are deocamdată doar 200 de abonați dar un viitor promițător.

Luka Khatridze (22 de ani), Datchi Tabatadze (18) și Nika Siradze (16) s-au întâlnit pentru că au două pasiuni comune: cibernetica și sportul, transmite postul de radio georgian Tavisupleba.

Luka este student la Universitatea tehnologică din Tbilisi și în același timp responsabil de marketing la o companie locală. Nika este încă elev de liceu, în clasa a 11-a, dar lucrează deja, ca dezvoltator web  la societatea internațională Cyber Secure Central. Datchi trăiește în Statele Unite și este student la Universitatea Arizona.

Cei trei s-au gândit să creeze o rețea socială care să corespundă cât mai bine stilului de viață al studenților americani, bazat pe sport, dar, în același timp, care să-i ajute pe studenții veniți în SUA din alte țări ale lumii să se adapteze.  Nika, decanul de vârstă și inițiatorul proiectului, explică : ”Să zicem că vreți să jucați fotbal într-un parc și nu aveți cu cine, pentru că nu prea cunoașteți multă lume. Intrați pe Bubbler, vă faceți un cont, spuneți ce vreți să faceți și cei interesați vă vor găsi. Avem deja o mică comunitate de pescari amatori, una de surferi... lucrurile se dezvoltă”

În urmă cu câteva săptămâni Bubbler a fost înscris în programul-concurs Venture Devils al Universității din Arizona. Rezultatul se va anunța luna aceasta, iar dacă vor câștiga, cei trei vor beneficia de un premiu de 15 000 de dolari pentru a-și dezvolta afacerea.

 

Cel mai mare Centru cultural din Turcia a fost reinaugurat

Foto: Wikimedia Commons

Cu ocazia aniversării a 98 de ani de la fondarea Republicii Turcia, Centrul Cultural Atatürk din Istanbul, reconstruit după planul aprobat în urmă cu trei ani de administrația Erdogan, și-a redeschis porțile, transmite publicația istanbeautiful.com.

Centrul a fost deschis în 1969, la acel moment fiind considerat al patrulea cel mai mare Centru destinat artelor din lume și una din clădirile emblematice ale Turciei. În urma unui incendiu puternic care s-a produs aici în 1970, centrul a fost prima oară reconstruit și reinaugurat în 1977.

Situat în celebra Piață Taksim din capitala Turciei, este cel mai mare centru cultural al țării. A fost demolat în 2018 și reclădit din temelii. Clădirea are 4 nivele sub nivelul solului, cu o suprafață totală de 48 705mp unde se află mai multe săli de concerte, teatru și conferințe, săli de balet, săli de repetiții, studiouri de înregistrări etc.

Numai sala Operei din interiorul centrului are o suprafață de 4500 mp și o capacitate de 2040 de locuri. Centrul este legat direct de clădirea Universității Tehnice din Istanbul și de cea a Bibliotecii Naționale.

 

 

Festivalul internațional de muzică Armenia

La Erevan s-a încheiat recent cea de a 5-a ediție a Festivalului Internațional de muzică ”Armenia” în cadrul căruia, timp de o lună, artiști de reputație internațională, printre care și pianistul și dirijorul rus Mikhaïl Pletnev au concertat împreună cu Orchestra simfonică de stat a Armeniei, transmite publicația escs.am.

Au fost 12 concerte simfonice și cinci concerte de cameră și 17 soliști, printre care violoniștii Gil Shaham, Mark Bushkov, Graf Murzha, pianiștii Pavel Gililov, Vladimir Ovchinnikov, Yol Um San, violoncelistul Steven Iserlis, și alții. Dirijori: Felix Korobov, Janluka Marciano, Dmitry Yablonsky, Anton Shaburov, Mikhail Kirchhoff, Ilya Norstein, Lavard Scow-Larsen.

Festivalul a inclus și o importantă componentă educativă : cursurile Academiei de muzică clasică ”Muzică pentru viitor”, desfășurate în paralel cu festivalul, în perioada 1-30 octombrie a.c. 20 de muzicieni și profesori de prestigiu au susținut conferințe pentru bursieri dar și pentru tineri amatori. Sergey Smbatyan, președintele fundației ”Muzică pentru viitor” a acordat diplome participanților care au avut ocazia să-și demonstreze cunoștințele acumulate în cadrul unor concerte speciale.

 

Kazakhstan: o istorie a femeilor din fruntea țării

Publicația massaget.kz face o trecere în revistă a celor mai importante figuri feminine care au influențat istoria Kazakstanului din cele mai vechi timpuri până azi. Incursiunea în istoria țării începe cu Tumar, regina masageților, care a trăit în secolul VI î.e.n.

Numită în scrierile antice Tomiris, era o descendentă a lui Ispakai, regele legendar al  sciților. Soțul și fiul său au fost uciși în timpul invaziei perșilor din timpul lui Cyrus. În fruntea trupelor armate ale țării sale, Tumar s-a dovedit un strateg militar excepțional,  reușind să respingă ocupația perșilor și chiar să-l decapiteze pe Cyrus, așa cum de altfel promisese, ca răzbunare pentru pierderea familiei sale.  

Este evocată și regina Zarina, care a trăit la sfârșitul secolului IV îen, care de asemenea a obținut victorii militare importante împotriva perșilor, precum și  Jagan Begim, mama lui Kasym Khan, care a domnit între anii 1511-1521.

Considerată ”Mama Națiunii”, Bopaï, care a trăit la începutul secolului XVIII, avea practic rang de sultan, datorită abilităților sale politice și militare excepționale.

Fatima, care a trăit în prima parte a secolului XIX, era de naționalitate tătară și a devenit soția  lui Zhangir Han în 1824. Cunoștea limba rusă, araba și persana. A fost invitată, împreună cu soțul său, la ceremonia de încoronare a țarului Nicolae I și a surprins pe toată lumea dansând împreună cu noul lider al Imperiului. A murit în 1845, la vârsta de 36 de ani, la scurt timp după moartea soțului său.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :

Ekaterina Mikadze - Georgia

Gülcan Öcal - Turcia

Elen Manucharyan - Armenia

Ainur Zhaksybayeva - Kazakstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 8 noiembrie 2021