Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cluj-Napoca devine UNESCO City of Film

cluj_unesco.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / TIFF

Cluj-Napoca este de acum unul dintre orașele creative UNESCO. A primit titulatura de „City of Film" datorită unuia dintre cele mai importante festivaluri din regiune, TIFF, care a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, potrivit tvr.ro.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii marţi de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, la nivel mondial există 21 de oraşe de film UNESCO, care se întind pe tot globul, din Japonia până în America de Sud, iar reţeaua încurajează parteneriatele şi schimbul de idei.

În total, reţeaua de oraşe creative UNESCO, creată în 2004, cuprinde aproape 300 de oraşe din peste 80 de ţări.

"Clujul primeşte această titulatură în anul în care Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a aniversat 20 de ediţii, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea oraşului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. Unul dintre cele mai importante festivaluri din regiune, TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autorităţile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producţie de film, care să atragă producători români şi străini, investiţii în economia locală şi formarea profesioniştilor la nivel local", se arată în comunicat.

Cluj-Napoca are potenţialul de a-şi reînvia propria istorie, după ce la începutului secolului XX, oraşul era numit "Hollywood-ul transilvănean", producând zeci de filme, sub conducerea lui Jeno Janovics, fondatorului studiourilor Transylvania, potrivit sursei citate. În acest sens, planurile pe următorii ani includ lansarea primului fond regional de film din România, dezvoltarea studioului de film din cadrul Centrului Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative (CREIC) şi stimularea industriei locale de film.

"Mă bucur că această titulatură consfinţeşte influenţa majoră pe care brandul TIFF a avut-o asupra oraşului în ultimii 20 de ani. Primul eveniment cultural major din Cluj a deschis calea către alte proiecte mari, a influenţat generaţii de copii şi tineri, a modelat mentalităţi şi a impulsionat turismul şi dezvoltarea unor afaceri locale, a pus în valoare locuri devenite acum simbolice pentru oraş. TIFF-ul a avut un impact puternic asupra profilului cultural al oraşului, a determinat apariţia unor noi facultăţi de film. Clujul este, fără dubii, oraşul filmului", declară Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Proiectul Cluj - City of Film a fost iniţiat de TIFF şi realizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca şi Centrul Cultural Clujean, în consultare cu Universitatea "Babeş-Bolyai", prin Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Ştiinţe şi Arte (Centrul de Cercetare pentru Studii de Cinema şi Media), Universitatea de Artă şi Design, Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Cluster-ul de Industrii Creative, Centrul Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative (CREIC).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.