Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România își propune să vaccineze 70% din populație în 2022 pentru că în 2021 nu prea mai are cum

vaccinata_un_mil_gheorghita_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Puțin peste 280.000 de români s-au vaccinat în ultima săptămână cu prima doză de vaccin anti-covid. Numărul lor e la mai puțin de jumătate față de săptămâna anterioară. În ritmul actual, până la finele anului vor fi imunizați circa jumătate dintre românii eligibili, estimează Valeriu Gheorghiţă, președintele CNCAV. "Această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanțial consecințele negative ale pandemiei - forme grave, spitalizări în ATI și decese", avertizează el. România își propune să vaccineze 70% din populația generală cu vârsta peste 12 ani în 2022 și 90% în 2023.

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că dacă se menţine ritmul actual de vaccinare, până la finele anului vor fi imunizaţi 8,5 milioane de români, dar a subliniat că această rată este "total insuficientă".

"În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate. Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane - deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani", a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, potrivit ritmului de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile.

"O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI şi decese", a spus el.

Potrivit acestuia, în prezent, în platforma de programare s-au înscris peste 698.000 de persoane în vederea vaccinării cu una dintre cele trei doze.

România își propune să vaccineze 90% din populația generală în 2023

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat marți care sunt obiectivele pe care și le-a stabilit Guvernul pentru anii 2022 și 2023 în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID.

Astfel, în 2022, obiectivul este acoperirea vaccinală în proporție de 20% pentru copiii mai mici de 12 ani și în proporție de 70% pentru populația generală în vârstă de 12 ani și mai mult.

În 2023 obiectivul este vaccinarea a cel puțin 90% din populația generală cu vârsta peste 12 ani.

Obiectivele privind vaccinarea în următorii doi ani au fost stabilite de Comitetul național de vaccinologie și vor fi impuse printr-o hotărâre de Guvern.