Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adio goană după acte?

coada_ghiseu.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax/Alexandru Dobre

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea care le interzice instituţiilor publice să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte entităţi ale statului.  

Cu alte cuvinte, teoretic, pe viitor cetățenii ar trebui să spună adio drumurilor de la o instituție la alta după acte precum cazierul juridic sau cel fiscal, talonul de pensie sau alte documente iar instituțiile care le vor ar trebui să și le obțină singure. Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice, crede că legea va rămâne un deziderat frumos și atât.

Adrian Moraru este cel care a lansat acum câțiva ani această idee menită să reducă povara birocrației. Comentând azi felul în care a fost adoptată legea, acesta spune, într-un interviu la RFI, că efectele ei nu se vor vedea prea curând și explică de ce : în primul rând pentru că reducerea reală a birocrației nu se poate face câtă vreme același Parlament care a adoptat o astfel de lege votează alte legi care introduc noi acte și proceduri birocratice. În al doilea rând, legea ar presupune o comunicare bună între instituțiile statului de care suntem încă departe deși în timpul pandemiei autoritățile au demonstrat că, dacă vor, pot accepta și trimiterea de acte semnate electronic prin mail. În al treilea rând, pentru că nici la capitolul digitalizare nu stăm prea bine iar în unele instituții cum sunt primăriile din mediul rural sărac nu au nici măcar secretari care să înregistreze fizic niște acte, cu atât mai puțin capacitatea de a comunica on line. În fine, actul normativ mai are o lipsă : el nu impune sancțiuni pentru nerespectarea legii și atunci cetățenii cărora li se vor cere în continuare acte nu vor avea altă soluție decât să se adreseze justiției dacă se izbesc de un refuz ușor de anticipat al unei autorități de a obține ea însăși actele necesare de la alte instituții publice.

Trăgând linia, directorul Institutului pentru Politici Publice spune că, din păcate, actul normativ are șanse slabe să își producă efectele sperate între care Adrian Moraru enumeră și unul mai puțin obișnuit.  Veți afla care este acesta ascultând interviul integral...

 
Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice