Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parteneriatele Universității „A. I. Cuza” cu instituții de învățământ din Rusia: „Te asociezi cu un stat care reprezintă o amenințare directă la adresa României”

uaic_iasi-1.jpg

Sursa imaginii: 
EDU Manager

Analiștii de politică externă lansează semnale de alertă cu privire la colaborarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu instituții academice din Rusia sau din zone aflate sub influență rusofonă. Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu. crede că este o profundă neadecvare asocierea cu un stat care reprezintă o amenințare directă la adresa României. Liga Studenților se întreabă care sunt beneficiile celei mai vechi instituții de învățământ superior din țară prin orientarea către Răsărit.

Potrivit G4Media, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Federația Rusă. Cea mai veche instituție de învățământ din țară a deschis o extensiune la Orhei, în Republica Moldova. Orhei este fief al Partidului pro-rus Șor. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Federală din Kazan au anunțat că intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de limbă română la Kazan. Potrivit G4Media, la această universitate a studiat Vladimir Ilici Lenin, iar instituția a purtat o perioadă numele acestuia.

Președintele Centrului de prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, spune că aceste parteneriate sunt mai mult decât nepotrivite. „E un semnal de neadecvare, de asociere într-o formă cu mari dubii din punct de vedere al canonicii academic și de cercetare cu instituții care nu au plus valoare în această direcție și care diminuează și prestigiul și imaginea primei universități a României. Este o opțiune care e greu de explicat și trădează profundă neadecvare, în condițiile în care te asociezi cu un stat care nu numai că reprezintă o bază de valori incompatibilă cu cele pe care le propulsăm noi aici în România, măcar în zona democratică. Reprezintă o amenințare directă la adresa României prin intermediul diferitelor acțiuni pe care le face în fiecare zi, de la război informațional la diferitele acțiuni ale avioanelor, ale războiului electronic care se derulează la nivelul Mării Negre, în preajma litoralului. Aici e o chestiune de discernământ, de opțiune și eu nu cred că Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» nu are un Senat capabil să realizeze care este strategia benefică de integrare a universității în circuitele academice valoare, cu adevărat relevante din România”, afirmă Chifu.

Liga Studenților Iași: „Acest parteneriat între Universitatea Cuza și universitățile din spațiul ex-sovietic ridică reale semne de întrebare” 

Președintele Ligii Studenților din Iași, Silvian Man, a explicat că „este un semnal foarte prost din perspectivă geo-politică. Și în trecut, Liga Studenților l-a acuzat pe Tudorel Toader de faptul că a mai manifestat atitudini pro-ruse și chiar am să precizez câteva exemple. De exemplu, în 2019, când am organizat Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română, dedicate promovării istoriei și culturii române, în special în Basarabia, Bucovina de Nord și celelalte teritorii istorice, Tudorel Toader a refuzat, în calitate de rector al universității, să susțină organizarea acestei manifestări. Anul trecut, Tudorel Toader a făcut, practic, jocurile partidului pro-rus la Orhei, existând acel acord de parteneriat între municipalitatea Orheiului din Republica Moldova și universitate, de deschidere a unei extensiuni la Orhei. Se știe foarte clar că partidul Șor este un partid pro-rus din Basarabia, care nu a făcut altceva decât să destabilizeze din punct de vedere politic statul de la stânga Prutului. Acest parteneriat, între Universitatea Cuza și universitățile din spațiul ex-sovietic, care nu sunt cotate la nivel internațional pe poziții foarte bune ridică reale semne de întrebare”.

Tudorel Toader: „ Colegii de la slavistică au colaborări în zona de referință. Asta este explicația”

În replică, rectorul UAIC Iași, profesorul Tudorel Toader, spune ca explicatia este simplă. „De 21 de ani, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași ocupă locul I în țară la programele Erasmus. Universitatea are aproape 600 de acorduri și parteneriate cu universități din toate continentele existente. Colegii de la slavistică au colaborări în zona de referință, aceea este zona în care ei pot colabora în materia dânșilor. Asta este explicația”, afirmă Toader.

Rămân multe întrebări fără răspuns, iar ele sunt exprimate de președintele Ligii Studenților din Ia Silvian Man: „Care sunt beneficiile universității din Iași pentru așa ceva și de ce nu există, de exemplu, mai degrabă parteneriate între UAIC și universitățile europene care să fie bine cotate, care să aducă plus valoare universității? Universitatea Cuza virează în mod periculos spre Răsărit”.