Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frances Haugen în Parlamentul European: Facebook amplifică intenționat diviziunile

frances_haugen.png

Frances Haugen în timpul audierii din Parlamentul European, 8 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Fosta angajată a Facebook, Frances Haugen, aflată la originea dezvăluirilor privind practicile incorecte ale gigantului IT, a fost audiată luni în Parlamentul European. O audiere importantă, în contextul în care instituțiile europene pregătesc o legislație amplă privind serviciile digitale.

După cum era de așteptat , fosta angajată a repetat acuzațiile formulate împotriva Facebook, potrivit cărora algoritmii săi favorizează „conținutul care produce cele mai puternice diviziuni”.

Frances Haugen a salutat, de asemenea, regulamentul privind serviciile digitale propus de Comisia Europeană, cerându-le deputaților europeni prevină eludarea viitoarelor reglementări de către de către giganții internetului.

Ea a avertizat Parlamentul European asupra pericolului pe care l-ar reprezenta unele  lacune în legea serviciilor digitale, de care giganții internetului vor putea profita. „Diavolul se va ascunde în detalii”, a atenționat ea.

”De exemplu, dacă stabiliți niște excepții de la transparență pentru un lucru clasificat drept secret comercial, atunci companiile vor spune că totul este un secret comercial”, le-a spus Haugen parlamentarilor, atrăgând atenția că giganții IT vor respecta noile legi doar dacă acestea vor include mecanisme de sancționare „foarte reale”.

 

Atenție la mediile de știri!

Haugen a avertizat, de asemenea, că și mediile de știri ar trebui să fie cuprinse în Legea privind serviciile digitale, deoarece regulile trebuie să fie cuprinzătoare pentru a combate conținutul dăunător, cum ar fi dezinformarea.

„Permiteți-mi să fiu foarte clară – fiecare campanie modernă de dezinformare va exploata atât canalele media de știri cât și platformele digitale”, a spus fosta angajată a Facebook.

După cum aprecia, într-o analiză, ziarul francez La Croix, mărturia lui Frances Haugen ar putea da un impuls discuțiilor foarte spinoase în acest moment privind noua legislație europeană în domeniul rețelelor sociale.

Reprezentanții Comisiei, Parlamentului și Consiliului UE se vor întâlni la începutul anului viitor pentru a ajunge la un compromis final cu privire la propunerile legislative, amintesc, în acest context, corespondenții de presă care au urmărit audierea.

Unul dintre mesajele cheie a fost că îndoielile cu privire la operațiunile Facebook nu ar trebui să condamne întreaga  industrie și că, de fapt, gigantul american nu face decât să comită infracțiuni mai grave decât rivalii săi.

Denunțătoarea a lucrat anterior la alte companii de tehnologie, inclusiv Google, Pinterest și Yelp și a putut compara modul în care funcționează.

Ea spune că pur și simplu, alegerile făcute de conducerea Facebook sunt o problemă uriașă – pentru copii, pentru siguranța publică  și pentru democrație.

 

Ceva s-a schimbat în Parlamentul European...

În timpul audierii, Haugen a comparat Facebook cu unul dintre principalii săi concurenți, compania Twitter, argumentând că aceasta din urmă s-a dovedit „substanțial mai transparentă”, responsabilă și conștientă de ceea ce se află pe platforma sa.

De altfel, potrivit lui Haugen, unele operațiuni de manipulare care au loc pe Facebook au fost chiar devoalate de Twitter.

Politico mai reamintește că ultima dată când europarlamentarii au avut în față un executiv de top din Facebook, a fost acum trei ani, când invitatul a fost însuși Mark Zuckerberg,

Atunci, CEO-ul Facebook a reușit cu ușurință să evite fiecare întrebare incomodă.

Spre deosebire de Haugen, cu siguranță Zuckerberg nu a fost salutat ca un erou, remarcă cei de la Politico, dar întrebările puse atunci au arătat o lipsă de înțelegere și expertiză din partea europarlamentarilor.

Dar trei ani mai târziu, asta s-a schimbat. Deputații se ocupă acum de o serie de teme care vizează reglementarea inteligenței artificiale, promovarea concurenței digitale prin limitarea puterii de piață a giganților IT și intensificarea securității cibernetice.

Ceea ce îi ajută să înțeleagă mai bine acest domeniu atât de complex și de dificil de reglementat.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 10 noiembrie 2021