Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legătura dintre nivelul de educație, influența unor clerici ortodocși și rata de vaccinare din județul Suceava

protest_sv_captura_video.jpg

Sursa imaginii: 
captura video Cromtel TV

Proteste la mai multe școli din județul Suceava împotriva școlii online. Părinți, elevi și profesori, deopotrivă, cer cursuri față în față deși rata de vaccinare a cadrelor didactice e la mare distanță de procentul impus de autorități, de 60%. Manifestațiile sunt organizate prin intermediul facebook, de către o auto-intitulată mișcare civică, Suceava Educată. Județul Suceava este ultimul în topul vaccinării anti-covid, abia se apropie de 28%, media pe țară fiind de 38%.

În ultimele zile au avut loc proteste în fața unităților de învățământ din comunele sucevene Voitinel, Volovăț și Marginea. Nemulțumirea manifestanților este că elevii trebuie să facă ore online în localitățile unde nu a fost atinsă acoperirea vaccinală de 60% a personalului didactic, transmite televiziunea regională, CromtelTV.  Potrivit protestatarilor, decizia de a face cursurile în format fizic sau online ar trebui să fie determinată de incidența cazurilor de COVID-19 pe localități.

 

 

Protestele împotriva școlii online din cele 3 comune sucevene au loc în condițiile în care Ministerul Educației a anunțat că va modifica, din nou, regulile după care copiii fac sau nu cursuri față în față. La propunerea ministrului Sorin Cîmpeanu, în localitățile unde rata de incidență este de sub 3 la mie, s-ar putea să nu se mai țină cont de pragul de 60% personal școlar vaccinat pentru școala cu prezență fizică.

Manifestațiile sunt organizate prin intermediul facebook, de către o auto-intitulată mișcare civică, Suceava Educată, aluzie la proiectul național inițiat de președintele Klaus Iohannis. Organizația face apel la a-i proteja pe profesori "cu orice preț" și susține că "școlile ar trebuie deschise fără nicio condiționare".

Nu există niciun fundament științific pentru deschiderea școlilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60% pentru că ecosistemul din școli îi include atât pe profesori, cât și pe elevi, subliniază Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. Măsura a fost luată mai degrabă din considerente politice, fără să se țină cont de rațiunile sanitare, este de părere medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El avertizează că, așa cum stau lucrurile acum, deschiderea scolilor e mai degrabă o măsură de relaxare nejustificată: "Dacă populația este peste 60% vaccinată, atunci se creează o oarecare bulă de siguranță. Însă așa, 60% dintre cadrele didactice și personalul școlar, într-o mare de sute sau mii de elevi nevaccinați este total insuficient".

Județul Suceava este ultimul în topul vaccinării anti-covid, abia se apropie de 28%, media pe țară fiind de 38%, dar, potrivit cifrelor oficiale, este singurul județ care a ieșit din scenariul roșu, de duminică încoace media infectărilor la mia de locuitori fiind sub 3 la mie.


Ponderea deceselor în raport cu numărul de îmbolnăviri este, potrivit calculelor Hotnews.ro de 5,22%, printre cele mai mari din țară. Am discutat cu sociologul Gelu Duminică despre motivele care stau la baza situației din județul Suceava. El admite că șoala online aduce mari pierderi, mai ales pentru copiii din medii dezavantajate, dar amintește de dreptul tuturor la sănătate. "Una dintre ipoteze este că oamenii consideră că Dumnezeu e atotputernic și el este principalul vaccin, ceea ce, pentru credincioși poate avea noimă atâta timp cât ignorăm ceea ce însuși Isus spune în Biblie și anume că trupul este dat tot de la el și că trebuie să avem grijă de trup la fel cum avem grijă și de suflet. (...) Dacă vedem și ce se întâmplă la slujbe, mai ales în nordul Moldovei, o să ne dăm seama că, de fapt, unul dintre motive este de fapt influența, de data asta nu foarte bună, pe care unii clerici ai Bisericii Ortodoxe o aduc în societate. Dar e doar o ipoteză. faptul că după 18 luni noi nu avem studii care să ne segmenteze cum să intervenim și să ne arate care sunt dimensiunile problemei în funcție de de zonă, de cultură, de istorie, arată și incapacitatea statului de a acționa".
Gelu Duminică amintește și de specificul geografic al zonei, cu  multe sate împreștiate pe suprafețe mari și cu densitate redusă a populației, ceea ce îi face pe oameni să se creadă mai în siguranță decât într-un oraș precum Bucureștiul. Nu în ultimul rând, spune socilogul, trebuie făcută o corelație cu nivelul de instrucție școlară și cu calitatea școlii: "O să vedeți că la rezultatele PISA, rezultatele examenelor naționale, nu întâmplător, județele cu o rată foarte mică de vaccinare stau foarte prost și din acest punct de vedere".