Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Octavian Jurma: În valul 4 Delta copiii noștri au murit de 2 ori mai mult și de 4 ori mai repede decât în valurile precedente

spital-copii_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România

Varianta delta este mai periculoasă pentru tineri, este mai infecțioasă în rândul lor și produce forme mai grave de boală. Această avertizare a fost ignorată complet în România, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Consecința deschiderii școlilor cu orice preț este că în ultimele 3 luni, de la debutul valului 4, au murit 18 copii după ce s-au îmbolnăvit de covid, la fel de mulți ca în toate valurile precedente. Și Italia are tot 36 de morți în rândul copiilor în cele 4 valuri pandemice, doar că Italia are o populație de 3 ori mai mare, subliniază Octavian Jurma.

În trei luni, de la debutul valului 4 al pandemiei în România și până acum, și-au pierdut viața, după ce s-au infectat cu coronavirus, 18 copii. Tot atâția copii au murit în toate valurile precedente, într-un interval de timp de patru ori mai lung și cu mult mai multe infectări. Aceste cifre sunt consecința deschiderii școlilor cu orice preț, nesocotind normele de siguranță și recomadările medicilor și ale experților în sănătate publică, spune medicul Octavian Jurma. El avertizează că valul 4 e departe de a se fi încheiat pentru că varianta delta este mult mai infecțioasă și cauzează forme mai grave de boală în rândul tinerilor. Ce se va petrece în decembrie depinde de impactul deschiderii școlilor, de conformarea cu măsurile de limitare a pandemiei și de rata de vaccinare, care însă e într-o scădere rapidă, spune Octavian Jurma:

Sănătatea și viața copiilor, a profesorilor și a părinților efectiv nu au contat (și încă nu contează) în deciziile politice luate în valul 4-Delta.
Aștept să aflu tot dintr-o raportare oficială care este beneficiul economic sau politic pentru care a fost necesar să plătim acest preț imens în vieți de inocenți.
Până atunci nu ne rămâne decât să ne protejam individual copiii cât putem mai bine. Chiar dacă moartea este un deznodământ foarte rar la copii, nu avem suficiente date pentru consecințele pe termen lung ale bolii sau acest covid-lung cum îi se mai spune.
Așa cum recomandă și CDC, cea mai importantă măsură de protecție a săntății și vieții copiilor de această cumplită boală este să ne vaccinăm. Dacă ne vaccinăm copiii eligibili îi protejăm direct, așa cum i-am protejat când am început schema de vaccinare imediat după naștere. Acesta este doar încă un vaccin din această schemă, orice încercare de a face din vaccinul împotriva COVID-19 ceva diferit de restul vaccinurilor ține mai degrabă de misticism decât de știință.