Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și România, un exemplu unic de solidaritate în Marele Război

251929724_256388663184966_185352367831023301_n.jpg

La Cimitirul Bellu din Capitală a avut loc o ceremonie de cinstire a memoriei militarilor căzuți pe teritoriul României, la care au participat ambasadorii Franței, Germaniei și Bulgariei.
La Cimitirul Bellu din Capitală a avut loc o ceremonie de cinstire a memoriei militarilor căzuți pe teritoriul României, la care au participat ambasadorii Franței, Germaniei și Bulgariei.
Sursa imaginii: 
facebook.com/France.Romania

Se împlinesc la 11 noiembrie 103 ani de la sfârșitul primului război mondial, cunoscut și ca Marele Război. Această dată este marcată în Europa drept Ziua Armistițiului. În România, tot astăzi este celebrată Ziua Veteranilor . Ca în fiecare an, la Cimitirul Bellu din Capitală a avut loc o ceremonie de cinstire a memoriei militarilor căzuți pe teritoriul României, la care au participat ambasadorii Franței, Germaniei și Bulgariei.

Ambasadoarea Franței la București, doamna Laurence Auer, a vorbit la RFI România despre semnificația acestui moment ca și despre Forumul Păcii de la Paris, conferință care a început tot astăzi.

Laurence Auer: Din păcate, din cauza pandemiei, noi nu am putut deschide această ceremonie, așa cum o făceam de obicei.

Pentru a marca ceastă alianță cu România, în timpul primului război mondial, noi organizăm această ceremonie la Cimitirul Bellu. O organizăm alături de colegii mei german și bulgar în spiritul reconcilierii. Este și motivul pentru care miercuri am fost la Giurgiu, pentru a marca ziua de 10 noiembrie 1918, când armata generalului Berthelot a venit pentru a doua oară în România.

Soldaţii francezi au trecut Dunărea sub comanda generalului Berthelot, care fusese numit să preia conducerea a ceea ce se numea Armata Dunării. Soldaţii francezi au rămas pe teritoriul României până la semnarea tratatelor de pace.

Am ținut cu această ocazie să marchez din nou solidaritatea dintre Franța și România. Personal nu cunosc vreun alt exemplu din primul război mondial care să fi ilustrat o asemenea solidaritate între Franța și o altă țară.

Am avut mai întâi o armată franceză care a venit în 1917 pentru a sprijini și moderniza armata română. Și, a doua oară, această Armată a Dunării. A fost o manifestare foarte emoționantă la Giurgiu, orașul în care generalul Berthelot și-a stabilit cartierul general  pentru 15 zile, în vederea eliberării Bucureștiului.

Iar astăzi, la Cimitirul Bellu, a avut loc ceremonia pe care o organizăm în fiecare an, pentru a marca reconcilierea în Europa și a le transmite tuturor că  fie și în condițiile în care evenimentul nu a putut fi deschis, în inimile noastre rămâne unul foarte important.

 

Ovidiu Nahoi: Și tot astăzi, în mod tradițional déjà, se deschide și Forumul Păcii de la Paris, aflat la a patra ediție. Care este semnificația acestui moment?

Laurence Auer: Atunci când am aniversat 100 de ani de la sfârșitul primului război mondial s-a pus problema modului în care putem reînnoi chestiunea păcii. Din 2018, președintele Republicii, Emmanuel Macron a dorit să marcheze printr-un Forum al Păcii acest episod care nu trebuie uitat niciodată.

Pentru acest an, Forumul Păcii de la Paris are ca obiectiv să apere multilateralismul. Acest multilateralism ne leagă, de exemplu, în cadrul UNESCO. Și ministrul român Sorin Câmpeanu se află la UNESCO pentru partea educațională a Forumului Păcii.

Să remarcăm apoi întreaga dimensiune multilaterală a Organizației Mondiale  Sănătății, în lupta cu pandemia. Întrebarea este cum putem găsi împreună căi și mijloace pentru a ieși cu bine din această situație.

Forumul de la Paris, aflat, așa cum ați spus, la a patra ediție, are mai multe dimensiuni, dar eu cred că cel mai important este modul în care poate prezenta soluții concrete. Ne aflăm în acest moment și în plină conferință COP 26 de la Glasgow. Vrem să arătăm și acolo, și la Forumul de la Paris ca și la apropiata președinție franceză a Uniunii Europene că nu doar enumerăm problemele ci găsim și soluții.