Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic, despre tratamentul cu oxigen hiperbar

medicina.jpg

Sursa imaginii: 
www.medicinahiperbara.ro

Ministerul Sănătății a transmis joi că oxigenoterapia hiperbară nu este inclusă în protocolul de tratament al coronavirusului, pentru că " nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19". Comunicatul vine după deceseul cântărețului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian. Bărbatul făcea terapie post covid, într-o clinică privată din Caraș-Severin.

Ministerul Sănătății a aprobat, în aprilie 2021, printr-un ordin Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate a ministerului. Documentul se referă la procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum și la activitatea personalului medical implicat în tratamentul acestuia. În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, s-a decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament. " Nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.", susțin reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare. Aceștia consideră "periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice ș.a.m.d." .

Dr. Bogdan Cristian-Ion este medic specialist medicină hiperbară și directorul unei clinici de medicină hiperbară din Constanța. A tratat până acum peste 1.500 de pacienți cu leziuni postcovid, cu rezultate foarte bune. Medicul explică la RFI în ce constă tratamentul cu oxigen hiperbar.

ASCULTĂ AICI:

- În mod normal, COVID-19 nu este o indicație nici în acut, nici în cronic, pentru hiperbară, dar nimic nu este. COVID-19 este o boală nouă, în care se tot experimentează o groază de tratamente și la fel cum s-a crezut că medicamentul Kaletra, care are un efect în HIV, ar putea avea un efect în Covid, s-a administrat jumătate de an și s-a constatat că nu are niciun efect. După care, nu s-a mai administrat. La fel și noi am administrat oxigenul hiperbar celor cu leziuni pulmonare postcovid și celor cu hipoxie, în acut, constantând un beneficiu. Beneficiu pe care sigur că l-am exploatat aplicând această terapie hiperbară pe principiile baroterapiei, cu rezultate foarte bune.

-În desaturarea brusc instalată la pacientul proaspăt cu covid, hiperbara are o indicație, pentru că în astfel de cazuri, noi trebuie să-i administrăm oxigen pacientului care are o saturație proastă, și acel oxigen poate fi administrat cum dorim noi: pe mască, printr-un aparat de ventilație noninvaziv sau invaziv sau oxigen hiperbar. Odată trecut de covid, leziunile pulmonare care rămân, în special cele de fibroză, cedează sub aplicarea unui oxigen hiperbar.

- Terapia hiperbară trebuie aplicată respectând anumite principii de siguranță pentru a nu crea o serie de dezavantaje

-Un pacient cu postcovid are un risc masiv de pneumotorax (n.r. pneumotoraxul apare atunci cand in cavitatea pleurala - spatiul dintre plămâni ți peretele toracic pătrunde aer.), de exemplu. Riscul acesta nu are legătură cu hiperbara. Pacientul poate să strănute și în casă, și în mașină, și în metrou.  Asta nu înseamnă că metroul este periculos pentru un astfel de pacient.