Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”În Chişinău avem cel mai mare cimitir din Europa. Vaccinează-te și rămâi în viață”, spot lansat de OMS

emilian_pacienti.png

Sursa imaginii: 
Captura/Video

În R.Moldova crește alarmant numărul deceselor provocate de coronavirus. În jur de 50 de decese sunt înregistrate zilnic, în ultima perioadă. Astfel, de la începutul pandemiei, în jur de 8.300 de persoane au decedat, iar peste 350.000 s-au infectat cu coronavirus. Și pentru că campania de vaccinare bate pasul pe loc, până în prezent fiind imunizați doar 25 la sută dintre cetățeni cu schema completă, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în R.Moldova a lansat recent un clip cu mesaje dure în contextul campaniei pro-vaccinare.

”În Chişinău, de exemplu, avem cel mai mare cimitir din Europa. Aici îs destule locuri. Aşa că nu-ţi fă griji!”, este unul dintre mesajele transmise de actorul moldovean, Emilian Crețu, în noul spot video, realizat cu ajutorul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în R.Moldova. Actorul joacă mai multe roluri. De la pacient, medic, până la proprietar de magazin funerar și gropar. A vorbit despre cât de gravă e situația epidemiologică în R.Moldova, menționând, totodată, într-un mod ironic că ”tu nu trebuie să-ți  facă griji”.

 

 

”Până acum, 7.000 de moldoveni au murit de Covid. Tulpinile noi sunt mult mai agresive şi mult mai contagioase, dar tu nu trebuie să îţi faci griji”.

”În Chişinău, de exemplu, avem cel mai mare cimitir din Europa. Aici sunt destule locuri. Aşa că nu-ţi fă griji”.

”Lumea zice că economia e la pământ. O fi, nu știu. Afacerea mea merge ca pe roate. Așa că eu nu-mi fac griji”.

”Dacă vei avea noroc să ai o formă ușoară, vei scăpa doar cu medicamente și mască de oxigen. Dar asta numai în cazul în care vor fi suficiente aparate și locuri disponibile în spitale”. 

”Doctorii vor ceda din cauza extenuării. Dar tu să nu îți faci griji. Asta nu e problema ta. Să se descurce ei cumva”, o spune vloggerul și actorul moldovean, Emilian Crețu în proaspătul clip.

Organizatorii campaniei pro-vaccinare au ales de această dată mesaje mai dure în speranța că astfel îi vor determina pe cei care refuză vaccinarea, să o facă. Pandemia nu s-a terminat! Depinde de fiecare dintre noi când și mai ales cum vom ieși din ea. Vaccinează-te și rămâi în viață!”, este îndemnul medicilor moldoveni.

Între timp, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, semnalează faptul că tot mai puțini moldoveni merg să se imunizeze, deși zilnic sunt înregistrate noi recorduri de infectări și decese. Până astăzi, aproape 26 la sută dintre cetățeni au schema completă de vaccinare. Svetlana Nicolăescu precizează că aici nu sunt incluse persoanele care s-au imunizat în străinătate. ”Estimăm, cam 5 la sută ar fi cei care au mers peste hotare”.

Trebuie spus că, Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că a identificat o serie de nonconformități în procesul de înregistrare şi raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19.”Mai exact, au fost identificate sute de cazuri de deces înregistrate, dar neraportate. Unele dintre acestea sunt încă din anul 2020. De exemplu, miercuri, din cele 60 de cazuri raportate, 9 revin unor perioade anterioare. În prezent, o echipă lucrează la verificarea tuturor cazurilor înregistrate pe parcursul anilor 2020- 2021”. 

Precizăm că, rata mortalității a crescut cu peste 80 la sută față de luna precedentă, anunță autoritățile. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate în jur de 310 decese, cauzate de Covid-19.