Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unu din trei tineri până în 16 ani a trecut printr-un episod de intoxicare cu alcool. Psihoterapeut: Trebuie să privim realitatea în față

80% dintre tinerii de până în 16 ani au consumat alcool, iar o treime dintre ei au trecut printr-un episod de intoxicare, atrage atenția Viorel Roman, psihoterapeut specializat în adicții la Clinica Aliat Teen și director executiv la Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală.

El ne mărturisește că noua generație se află sub presiunea mai mult factori, reprezentați de industriile de consum, în special. „De la industria social media la celelalte industrii, vorbim de tutun, la industria alimentară. Mi se pare că ei, de fapt, suportă un tir foarte puternic din partea contextului actual de viață”, măturisește el, punând accentul pe faptul că lucrurile sunt acum mult schimbate față de ce a trăit generația din care face el parte, de exemplu.

Mai mult, explică el, consumul de alcool în rândul tinerilor afectează potențialul maxim pe care un creier îl poate atinge. „E ca și cum, la construcția unei case, ai folosit cărămizi proaste, iar, în timp, lucrul ăsta se va observa”.

Dar de ce beau tinerii? Viorel Roman ne explică că există mult mai multe motive, printre care: anxietatea socială, stările depresive sau relațiile disfuncționale din familie. La toate acestea, se adaugă și teama că pot fi excluși din grupul de prieteni. „De multe ori, este vorba despre presiunea grupului de egali atunci când cineva din grupul de prieteni începe să consume și dacă mai mulți consumă, tu, neconsumând, riști să fii exclus din acel grup”.

Acest lucru îl confirmă și Andreea Marinescu, o elevă de 15 ani din Constanța: „De obicei mulți sunt influențați să consume alcool din cauza prietenilor deoarece în ziua de azi mulți vrem distracție, mergem la petreceri si tot de acolo suntem influenți: „Hai bea și tu o gură, hai!” și din cauza asta vrei să fii cu ei, să fii ca ei, și din cauza acestor lucruri se poate ajunge la asta”.

E de acord și Nicoleta Ghețu, și ea tot elevă, care ne spune că evită să-și mai petreacă timpul cu acest gen de persoane: „În anumite grupuri de prieteni, în anumite grupuri sociale, mi s-a întâmplat de multe ori să mi se spună: de ce nu bei, ce ai pățit, cei ai”.

O altă tânără, Cristiana Șerban, elevă și ea la un liceu din Constanța, consideră că alcoolul nu ar mai trebui promovat în rândul tinerilor. „Nu este un motiv de laudă și după vârsta de 18 ani ar trebui consumat moderat, destul de rar și doar la ocazii speciale”.

În România, țară aflată în prezent pe locul 11 în lume în ceea ce privește consumul de alcool, există mai mulți factori de risc care duc spre dezvoltarea acestei dependențe. „Noi, socio-cultural, cumva, suntem predispuși. Gândiți-vă de la ce înseamnă ritual religios, unde este implicat alcoolul, la ce înseamnă ospitalitatea românească, la ce înseamnă că vorbim de parastas sau de botez. Dacă ne gândim la muzica populară românească veche care vorbește despre consumul de alcool și de muzica nouă", afirmă directorul executiv la Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală, Viorel Roman.

Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (AASM) a fost fondată în ianuarie 2019 pentru a reuni inițiativele și proiectele dedicate exclusiv promovării și sprijinirii sănătății mentale a românilor.

Printre cele mai importante proiecte se numără și ALCOHP, un program de prevenție și tratare a abuzului și a dependenței de alcool din România, prin care zeci de mii de români au fost informați și consiliați pe această temă.