Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță: Au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani

pexels-copii-copilarie.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

În România au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță. Autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor din această categorie este așteptată în 25 noiembrie din partea Agenției Europene pentru Medicamente.

„Sperăm ca până la finalul lunii să fim gata cu pregătirile logistice. Se lucrează și la optimizarea platformei de vaccinare. (…) E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza e de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți. Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

El a amintit că sunt deja campanii de vaccinare a copiilor de 5-11 ani în SUA, în Israel, în Austria. În Statele Unite au fost vaccinați deja 900.000 de copii.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că CNCAV a demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani. La acest moment, sunt centralizate solicitările din fiecare județ pentru organizarea de centre de vaccinare pentru copii. Va exista și posibilitatea de vaccinare la medicii de familie.

„Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, datele din studiile clinice de până acum arată un profil de siguranță foarte bun și o eficacitate de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice la această grupă de vârstă, a mai spus marți coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Guvernul cumpără dispozitive cu adrenalină

Autoritățile vor cumpăra kituri de urgență de uz pediatric, mai exact dispozitive preumplute cu adrenalină, a decis marți Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

Conform hotărârii CNSU, vor fi cumpărate 4.000 de dispozitive preumplute cu adrenalină de tip „EpiPen150Junior”, necesare desfășurării procesului de vaccinare anti-COVID a copiilor din grupele de vârstă 5-11 ani.
"Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului cu produsele medicale pentru care se majorează stocurile de urgență medicală necesare în procesul de vaccinare", prevede decizia CNSU.