Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O închisoare pentru nevaccinați? Fals!

australia_fake.png

Sursa imaginii: 
Captură ecran Twitter via France24

O postare apărută recent pe Twitter, în care se pretinde că este prezentată o închisoare din Australia unde ar fi reținute persoanele nevaccinate, a înregistrat în doar câteva zile peste 150 000 de vizualizări. În realitate este vorba de un centru de detenție obișnuit care a fost construit și apoi reabilitat cu mult timp înainte să apară Covid-19, demonstrează echipa Les Observateurs a postului TV France24.

“Aici vor sta în carantină nevaccinații”. Conform spuselor celui care a publicat filmarea de pe contul autodeclarat ”anti-certificat digital” @Resist_05, guvernul australian ar fi construit la Brisbane o închisoare special pentru a-i închide pe nevaccinați.

În mai puțin de o zi, aceste imagini, însoțite de comentarii tendențioase au depășit peste 100 000 de vizuaizări chiar din prima zi, fiind distribuite și de mai multe conturi francofone. În realitate este vorba de anexa unui centru de detenție, construit, este adevărat, la Brisbane, dar cu mult înainte ca pandemia de coronavirus să înceapă,.

Identificarea locației

Ca să descoperim unde a fost materialul filmat în realitate, trebuie studiat cu atenție sunetul. Pot fi reperate mai multe indicii geografice. Unele sunt date chiar de cel care a filmat, care spune că e “aproape de aeroport” în “Brisbane”, dar dacă ascultăm cu atenție ne dăm seama că este vorba de un drum destul de circulat.

Iar dacă scriem pe Google Maps "Brisbane Detention", avem patru rezultate, drintre care doar unul se află situat aproape de un aeroport și anume Brisbane Immigration Transit Accommodation Center. Dar ca să verificăm că într-adevăr acest centru corespunde cu imaginile din fimare, trebuie utilizate niște imagini satelit.

Pe Google Earth găsim imagini cu acest centru de detenție din noiembrie 2021. Aici regăsim indiciile identificate în filmarea postată de @Resist_05. Acestea includ două terenuri de baschet în aer liber, conducta de ventilație din metal în jurul unei clădiri, sau chiar cele două copertine situate în apropierea unui teren. Așadar Brisbane Immigration Transit Accommodation Center este clădirea filmată între gărduri și Lomandra Drive.

E într-adevăr o anexă pentru carantină?

Acum că locația a fost identificată, trebuie să verificăm dacă într-adevăr construcțiile filmate au fost anexate special pentru a-i închide pe australienii nevaccinați. Pentru asta trebuie să ne folosim de secțiunea istoric din Google Earth. Observăm deci că aceste clădiri nu existau în noiembrie 2017 și apar pentru prima dată în mai 2019 (nu există vreo altă imagine între cele două date). Deci anexele au fost construite înainte de izbucnirea pandemiei, neavând nicio legătură cu vaccinarea

Dar pe lângă aceste imagini, o altă dovadă ar fi site-ul tenders.gov.au, unde sunt publicate toate contractele semnate de guvernul australian. Aici găsim o licitație publicată pe 3 mai 2017 pentru construirea unei anexe la acest centru de detenție, cu noi dotări. Ceea ce pare să corespundă cu imaginile noi apărute între 2017 și 2019. Ba mai mult de atât, cea mai recentă licitație pentru Brisbane Immigration Transit Accommodation Center datează din august 2019 și se referă, printre altele, la instalarea unor dispositive anti-evadare.

Concluzia

Videoclipul a fost într-adevăr filmat în Australia, aproape de aeroportul din Brisbane. Dar n-are nicio legătură cu situația pandemică actuală, e vorba doar o simplă anexă a centrului de detenție, construită în 2017.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24