Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decathlon retrage caiacele de la vânzare în zona Calais și Grande-Synthe. Motivul: migranții

caiac_migranti.png

Trei imigranți încearcă să traverseze Canalul Mânecii cu un caiac, 2018
Sursa imaginii: 
Arhiva AFP via France24

Brandul specializat în vânzarea de echipamente sportive a decis să nu mai pună în vânzare caiace pe rafturile magazinelor sale din Calais și Grande-Synthe, orașe franceze situate în apropiere de Malul Mânecii. Scopul acestor articole poate fi „deviat de la cel sportiv” și acestea „pot fi folosite pentru traversarea frauduloasă a Canalului”, a anunțat oficial compania.

Măsura vine în condițiile în care numărul celor care trec ilegal Canalul Mânecii a crescut simțitor în ultimele luni.

"Achiziționarea acestor caiace nu va mai fi posibilă" în magazinele Calais (Pas-de-Calais) și Grande-Synthe, în apropiere de Dunkerque (Nord), "ca reacție la contextul actual", a precizat pentru AFP serviciul de presă Decathlon.

Brandul specializat în articole sportive justifică această retragere prin faptul că „ar putea pune în pericol viața persoanelor care le folosesc la traversare” și susține faptul că decizia a fost luată întâi "în cadrul magazinului", apoi "validată de companie".

Decathlon adaugă că aceste caiace rămân disponibile pentru vânzare online și în alte magazine și precizează că „produse care îmbunătățesc siguranța pe mare precum vestele, vâslele sau protecția termică vor fi întotdeauna disponibile pentru vânzare” în Calais și Grande-Synthe.

Trei imigranți au fost dați dispăruți vineri, după ce au încercat să traverseze Canalul Mânecii cu caiacele până în Anglia, pe fondul unui nou record de traversări la bordul unor ambarcațiuni de dimensiuni reduse.

Două caiace au fost găsite joi în derivă în apropiere de Calais și jandarmeria a salvat doi naufragiați.

O traversare periculoasă

Marți, 272 de migranți care încercau să ajungă în Anglia cu bărci improvizate au fost salvați din larg în dreptul strâmtorii Pas-de-Calais, după cum au declarat autoritățile maritime franceze.

Numeroase ambarcațiuni aflate în dificultate au fost raportate în noaptea de luni spre marți la centrul regional operațional de supraveghere și salvare (CROSS) Gris-Nez, intervențiile continuând în cursul zilei de marți, a precizat într-un comunicat Prefectura Manche.

O navă de coastă a jandarmeriei marine a salvat 48 de naufragiați în cadrul a trei operațiuni. Prefectura a contabilizat în total zece astfel de operațiuni separate, dintre care una efectuată de o navă comercială. Aceasta a luat la bord 31 de oameni de pe o ambarcațiune improvizată pe care i-a debarcat apoi în portul Dunkirk.

Cei 272 de naufragiați au fost aduși înapoi în porturile Calais, Dunkerque și Boulogne-sur-Mer și au fost îngrijiți de Poliția de frontieră și de pompieri.

Potrivit prefectului maritim Philippe Dutrieux, aproximativ 15.400 de imigranți au încercat să traverseze Canalul între 1 ianuarie și 31 august, dintre care 3.500 au fost „recuperați cu dificultate” din strâmtoare și aduși înapoi pe coasta franceză.

În 2020, aproximativ 9.500 de persoane au traversat sau au încercat să traverseze Canalul Mânecii, față de 2.300 de persoane în 2019, respectiv 600 în 2018.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24