
Social
”Soldații Wikipedia” în luptă cu informațiile false și discriminările de tot felul
wikipedia_bun.png

Cea mai mare enciclopedie digitală din lume este adesea primul rezultat care apare în urma unei căutări pe internet și reprezintă o sursă neprețuită de informații gratuite, dar care scoate totodată la iveală anumite defecte umane.
Articolele de pe site pot fi scrise, teoretic, de oricine are conexiune la internet, în peste 300 de limbi. Rolul moderatorilor, care sunt în mare parte voluntari anonimi, este deci esențial.
„Am mereu laptopul cu mine pentru a edita pe Wikipedia”, spune Alaa Najjar, care locuiește în Orientul Mijlociu. Preferă să nu ne dea mai multe detalii despre originea lui, pentru a-și proteja intimitatea.
„Prietenii îmi spun că sunt dependent, dar eu prefer să cred că sunt pasionat”, explică el într-un e-mail către AFP. Alaa Najjar spune că, în decurs de o săptămână, contribuie cu aproape 500 de articole. Medic de profesie, s-a confruntat cu un val de informații medicale false odată cu pandemia. De exemplu, a găsit articole care susțineau că virsul a ucis diverse celebrități sau pagini care exagerau numărul de decese și cazuri din unele țări.
"Am revizuit sute de articole în timpul pandemiei și am respins multe modificări înșelătoare sau eronate", spune Najjar, care a primit cel mai prestigios premiu al enciclopediei din 2021 pentru munca depusă.
O sarcină dificilă
Wikipedia, care și-a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare în ianuarie, a primit recenzii excelente în ultimii ani pentru metodele sale de verificare a faptelor.
Deși este o platformă gigantică, site-ul nu caută să facă bani, pentru a nu fi acuzat că pune profitul mai presus de siguranța utilizatorilor, așa cum s-a întâmplat în cazul Facebook.
Wikipedia se bazează pe voluntari, a căror misiune este aceea de a gestiona contribuțiile, o sarcină care se poate dovedi adesea extrem de dificilă.
"Un referent m-a acuzat de vandalism pentru că i-am eliminat informațiile neînsoțite de sursă”, spune Ksenia Coffman, care se luptă cu articolele despre al Doilea Război Mondial ce idealizează rolul naziștilor și al generalilor germani.
Un fel de discurs care minimalizează contextul istoric al atrocităților comise de Germania nazistă, inclusiv Holocaustul și care, alături de exagerarea realizărilor acestui regim, crează un fel de cultură alternativă pe internet, inclusiv pe Wikipedia.
,,Cum se poate să fiu atacată pentru că încerc să corectez și să elimin datele lipsite de trimiteri la sursă, care nu fac decât să glorifice așa-zișii eroi de război naziști?”, se întreabă intrigată Ksenia Coffman, care trăiește în California, dar a copilărit în Uniunea Sovietică.
Aceste insulte constituie pentru ea o „eroare tactică”, căci se simte și mai motivată în fața atacurilor: contribuie cu corectarea a aproximativ 200 de articole pe lună.
Inegalități
Articolele Wikipedia sunt susținute în general prin surse scrise de încredere, din presă sau publicații academice. Dar adesea apar inegalități, inclusiv cu privire la gradul de reprezentare al femeilor în raport cu bărbații.
„Wikipedia este o oglindă incomodă care reflectă inegalitățile sistemice din domeniul cunoașterii”, susține Rebecca o'Neill, o moderatoare din Dublin, care petrece aproximativ 40 de minute pe zi lucrând pe platformă.
În 2015, doar 15% din biografiile în limba engleză au fost dedicate femeilor. După eforturile de reechilibrare, cifra a crescut la 19% în 2021, declară O'Neill. Anul trecut, a scris în medie pe Wikipedia un articol pe zi, raportul fiind de 19 biografii feminine pentru fiecare biografie masculină.
„Ca individ, am un rol de jucat. Trebuie doar să îmi rezerv timp și să nu mă gândesc că pierd timp... Este ceva de care mă simt capabilă”, adaugă ea.
Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.