Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă) solicită guvernării compensații la gazele naturale pentru biserici și mănăstiri

242302100_4713474195330428_3670900987719213735_n.jpg

Sursa imaginii: 
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, care aparține Patriarhiei Ruse, solicită autorităților să ofere compensații bisericilor și mănăstirilor, după ce tarifele pentru gazele naturale au crescut semnificativ. Mitropolia Moldovei își dorește ca ”în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit”.

”Inițiativa unei compensații vine și din practica unor țări membre ale Uniunii Europene, în care majoritatea populației o reprezintă creștinii ortodocși, precum Grecia, Bulgaria și România, unde statul sprijină bisericile și clerul, ca o recunoaștere a rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește instaurarea unui climat de moralitate și respect al legii în societate”.

Într-un mesaj al Mitropolitului Vladimir se arată că ”bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar marea lor parte peste 700 – sunt monumente ocrotite de stat – respectiv constituie patrimoniul național, de aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor”. 

Cu îngrijorare constatăm că, în ajunul iernii 2021- 2022, tariful majorat la gaze pune în dificultate marea majoritate a bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Prețul de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor. Ținând cont că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari”. ”Pentru comunitățile din localitățile rurale aceasta este o povară și mai mare, ținând cont de sărăcia multora dintre locuitorii de la țară. Dacă credincioșilor de la sate nu le vor ajunge bani pentru a-și achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă”, se arată în mesajul Mitropolitului Vladimir.

Mitropolia Moldovei apelează la autorități să contribuie ”la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie și criza gazelor naturale, ca niște fii buni ai Bisericii, ajutându-ne unii pe alții”.

Între timp, Parlamentul a votat, joi, în primă lectură majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 500 la 700 de lei (cca 40 euro) și compensarea în factură a costurilor pentru gaz și energie termică. De ajutorul pentru perioada rece a anului, vor beneficia 300.000 de familii, iar de compensații în factură peste 700.000 de consumatori. ”Acestea sunt resursele disponibile la moment pentru a ajuta cetățenii să depășim această iarnă dificilă. Odată cu rezolvarea crizei gazelor la nivel internațional și tarifele vor scădea, până atunci statul va face tot ce este posibil pentru a amortiza creșterile de tarife”, susține Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului.

Să spunem că, miercuri, Guvernul a decis că va compensa diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 metri cubi consumați  – 50% din diferența respectivă. De aceste compensații vor beneficia circa 746 mii de consumatori casnici. În ceea ce privește compensațiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021.

Pentru realizarea proiectului, sunt prevăzute cca. 210 milioane lei și concomitent în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, cca.900 milioane lei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre solicitarea Mitropoliei Moldovei privind acordarea compensațiilor la gaze pentru biserici și mănăstiri