Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesaje de amenințare pentru deputații PNL, USR și ai minorităților, pentru a nu vota certificatul verde

mesaje.jpg

Mesaje pe telefoanele deputaților USR și PNL de la românii care încearcă să oprească introducerea certificatului verde în România
Mesaje pe telefoanele deputaților USR și PNL de la românii care încearcă să oprească introducerea certificatului verde în România

Sute de amenințări pe telefoanele deputaților USR și PNL de la românii care încearcă să oprească introducerea certificatului verde în România. De mai bine de două săptămâni pe diferitele rețele circulă un mesaj prin care cetățenii sunt îndemnați să dea mesaje deputaților români solicitând vot negativ pentru certificatul verde.Urmează 270 de numere de mobil ale deputaţilor din PNL, USR și din grupul minorităților. Marii absenți de pe această listă sunt deputații PSD și AUR. Deputat USR de Iași, Cosette Chichirău crede că numărul personal de mobil a fost făcut public de colegii de la AUR.

În mesajul prin care oamenii sunt îndemnați să dea mesaje deputaților români solicitând vot negativ pentru Certificatul Verde se mai precizează că „ lista cu numerele de telefon ale deputaților USR și PNL a fost adunată cu „ lacrimi, sudoare și sânge și sunt toate cele 270 de numere relevante din 300 de la Cameră” . Mesajul se încheie cu fraza „ nu i-am trecut pe cei despre care suntem siguri că vor vota contra”.

Deputat USR, Cristian Seidler: „ Primești mesaje sau telefoane în apropierea miezului nopții sau chiar la 2:00 dimineața”

Deputatul USR Cosette Chichirău spune simplu : „am peste 900 de mesaje pe care nu am apucat să le citesc, am câteva sute de mesaje pe care le-am citit, ele vin pe toate platformele posibile, SMS-uri, WhatsApp, Instagram, Signal, pe oriunde, ca să nu mai spun mail-uri, pe oriunde se poate trimite un mesaj s-au trimis mesaje. Colegii mei au primit și amenințări.”

Ce i-au scris oamenii deputatului USR? Cosssete Chichirău a detaliat: „oamenii îmi cer să nu votez certificatul verde în nicio formă, mesajele sunt de la politicoase la imperative, sunt care spun să nu votăm certificatul verde, efectiv, sunt unele mesaje care sunt foarte-foarte lungi, sunt mesaje personale, în care îmi spun cum îi cheamă, de unde sunt, îmi dau adresa, îmi citează din Constituție, unii mă imploră, alții îmi spun că mă plac și mă vor mai vota, alții că nu mă vor vota, alții îmi spun că oricum nu mă vor vota niciodată, adică mesajele diferă foarte-foarte mult, se vede că sunt personalizate. Ele vin de la mii de cetățeni care pur și simplu nu vor să se vaccineze sau nu sunt informați, nu înțeleg că nu putem depăși pandemia doar dacă ne vaccinăm. În afară de un incident la sediul nostru când o doamnă a venit amenințătoare, a început să țipe și a trântit pe acolo ușile, nu am mai avut alte incidente. Mesajele pot fi ignorate mai ușor decât prezența fizică. A trebuit să îi spun doamnei că dacă insistă cu acel comportament va trebui să chem poliția. Până la urmă, ea a plecat.„

Deputat USR Cosete Chichirau este completată de colegul ei Cristian Seidler:Am fost şi sunt în continuare destinatarul a sute de astfel de mesaje, majoritatea de bun simț, totuși și cu unele derapaje pe care le-aș putea cataloga drept atacuri, într-adevăr. E irelevant din această perspectivă, mie mi se pare de principiu normal ca orice deputat sau senator să fie accesat de către cetățeni, e o chestiune de normalitate din punctul meu de vedere. Unde acest lucru devine abuziv, fie că primești mesaje sau telefoane în apropierea miezului nopții sau chiar la 2:00 dimineața.

Deputat USR Cosette Chichirău: ” Colegi parlamentari de la AUR au făcut numărul meu public, asta bănuiesc „

Cosette Chichirău are acum un al număr de telefon personal: „nu, numărul meu personal nu este făcut public, însă cred că a fost luat de pe grupurile de WhatsApp de la Comisia de Buget sau colegi parlamentari de la AUR au făcut numărul meu public, asta bănuiesc. Se încalcă protecția datelor personale.

La rândul lui, deputatul USR, Cristian Seidler spune că unele mesaje depășesc limitele democrației: „Din punctul meu de vedere, deși nu sunt pe fond de acord cu subiectul acestor mesaje, ideea că cetățeanul încearcă să influențeze prin comunicare directă decizia unui parlamentar este una care ține de esența democrației. Întrebarea este cui îi este folosit acest instrument, mai ales, care este conținutul mesajului? Unele mesaje conțin amenințări, chiar și vizavi de viața și integritatea noastră, a parlamentarilor și deja cred că se sare mult dincolo de limitele bunului simț a democrației. Am spus-o public și înainte, scurt: Antivaccinismul ucide”.

Amenințările au curs și pe telefoanele parlamentarilor PNL

Și deputații PNL au primit sute de mesaje de amenințare. Mircea Fechet a povestit că : “ am primit câteva sute de SMS-uri, unele dintre ele ai prietenoase, altele amenințătoare, am primit și câteva sute de telefoane la care am și reușit să răspund, sincer să fiu, în măsura în care timpul mi-a permis. Am discutat cu oamenii. Mă sunau îngrijorați de introducerea certificatului verde. Au fost tot felul de mesaje, unii amenință familia, alții că îți dau foc, tot felul de mesaje pe care, sincer, le-am tratat cu indiferență. Nu cred că cei care au putut să dea astfel de mesaje chiar au vorbit serios. Evident că printre cei care participă în mod activ la toată această dezinformare, din păcate, există și membri ai unor partide parlamentare, iar asta este o tragedie.

Sute de mesaje de amenințare a primit și senatorul PNL Laura Scintei care a declarat că : „ Am primit mesaje, emailuri pe adresa personală şi pe adresa Comisiei Juridice care conțineau amenințări cu moartea, înjurături și blesteme într-un limbaj suburban, incalificabil. Cu toate acestea nu m-am lăsat intimidată și am răspuns cu argumente, știind că ele sunt împărtășite de marea majoritate a cetățenilor responsabili