
Social
În curând: mașina care refuză să pornească dacă simte că ai băut
auto_volan.png

Săptămâna aceasta, președintele Joe Biden a semnat o lege care va impune producătorilor de automobile să încorporeze astfel de tehnologii în viitorul apropiat.
Într-o țară în care condusul în stare de ebrietate ucide peste 10.000 de oameni în fiecare an și în care procentul de alcool permis este în medie mai mare decât în multe alte țări occidentale, legea generează mult entuziasm.
"Plâng de bucurie", a declarat Alex Otte, președintele MADD, un ONG care vede această lege ca pe o modalitate de a salva mii de vieți. „Acesta este începutul sfârșitului condusului în stare de ebrietate”.
Dar legea impune și întrebări: ce se întâmplă dacă mașina greșește și refuză să pornească? Sau: vor deveni vehiculele potențiali martori împotriva proprietarului lor în cazul unui proces?
Autoritățile americane au la dispoziție trei ani, cu posibilitate de prelungire, pentru a se pronunța asupra acestor subiecte.
Tehnologia este aproape gata, cercetătorii au dezvoltat senzori care absorb și verifică respirația șoferului.
Demarorul care te acuză
A fost dezvoltat, de asemenea, un scanner cu raze infraroșii care, atașat la butonul de pornire a motorului, măsoară nivelul de alcool din vasele de sânge de sub pielea degetelor.
Aceste invenții au fost realizate printr-o colaborare între Asociația Producătorilor de Automobile pentru Siguranța Rutieră (ACTS) și autoritățile în cauză.
Sisteme de siguranță vor fi integrate pentru a împiedica mașina să pornească în cazul identificării unui nivel de alcool peste limita de 0.08%, în vigoare în majoritatea statelor americane, după cum explică Robert Strassburger, președintele ACTS.
Butonul de pornire a motorului, care măsoară nivelul de alcool din vasele de sânge ale degetelor
"Cu toții emitem dioxid de carbon atunci când expirăm, dar sistemul detectează dacă eșantionul provine de la șofer și nu de altundeva", a declarat acesta pentru Agence France-Presse.
În ceea ce privește senzorul digital al demarorului, acesta este conectat la un circuit între scaun și calculatorul de bord: "Dacă un pasager apasă butonul, circuitul nu funcționează și măsurarea nu este efectuată", explică dl. Strassburger.
Aceste instrumente sunt considerate „pasive”, spre deosebire de dispozitivele existente, care necesită o acțiune din partea șoferilor, cum ar fi suflarea în tub înainte de a putea circula.
„O măsură neconstituțională”
Unii experți sunt în favoarea acestor tehnologii, atâta timp cât sunt reglementate corespunzător, dar alții indică pericolele și potențialele abuzuri.
Laura Perrotta, președinta Asociației Americane a Utilizatorilor Autostrăzilor, consideră că acești senzori sunt grozavi, atâta timp cât funcționează corect.
„Să ne imaginăm că cineva ia o apă de gură și se trezește că nu își poate porni mașina, sau dimpotrivă, sistemul nu detectează că cineva a consumat alcool”, remarcă ea. „Ar putea fi o problemă reală”.
Pentru apărătorii libertăților individuale, problema nu este de natură tehnică, ci juridică.
"Este complet neconstituțional faptul că mașinile noastre ne vor monitoriza în numele guvernului", a protestat Albert Fox Cahn, fondatorul ONG-ului Surveillance Technology Oversight Project.
„Nu este mai puțin ilegal ca situația în care guvernul ar forța operatorii de telefonie să instaleze microfoane ascunse în toate locuințele pentru a se asigura că nimeni nu mai comite vreo infracțiune în viitor”, a adăugat el.
Robert Strassburger a argumentat că alte tehnologii care colectează informații în mașini sunt deja reglementate și că poliția are nevoie de un mandat pentru a le accesa. Dar decizia finală, potrivit lui, va fi a „producătorilor sau legiuitorilor, care nu ne vor da de ales”.
Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.