Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania de informare ”Contrabanda e boală grea” a ajuns și în R.Moldova (VIDEO)

258762353_2739955842971784_5318481472332811829_n.png

Sursa imaginii: 
Poliția de Frontieră a R.Moldova

În R.Moldova, a fost lansată campania ”Contrabanda e boală grea”, care vine să informeze cetățenii despre efectele negative ale contrabandei asupra economiei și societății. Campania anti-contrabandă a fost demarată inițial în România, iar acum Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal din R.Moldova au decis să o desfășoare și în țară. Campania de informare este realizată în parteneriat cu mediul privat.  

Pentru o mai bună promovare a mesajelor campaniei de informare, vor fi difuzate spoturi de sensibilizare. De asemenea, în apropierea mai multor puncte de trecere a frontierei vor fi amplasate afișe stradale ”Contrabanda e boală grea”, iar în locurile publice din localitățile de frontieră, roll-up-uri. 

”Prevenirea și combaterea contrabandei reprezintă una din prioritățile ambelor autorități cu competențe la frontieră. Astfel, în vederea securizării frontierelor, asigurării securității economice și îmbunătățirii climatului de legalitate a mediului de afaceri, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal derulează continuu măsuri de prevenție și contracarare a fenomenului la nivel național și regional, în colaborare cu alte autorități de aplicare a legii, agenții internaționale, reprezentanți ai mediului privat”, susțin autoritățile moldovene.

 

Reprezentații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal precizează că ”contrabanda este o infracțiune care constă în introducerea sau scoaterea în/din țară a mărfurilor, prin locurile stabilite pentru control vamal (prin tăinuire, ascundere în locuri special pregătite sau adaptate în acest scop, ori cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, ori prin nedeclarare sau declarare neautentică a bunurilor sau mărfurilor) și prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Produsele de contrabandă sunt cele introduse în țară fără plata vreunei taxe. Asta înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai puțini bani pentru lucrurile vitale: sănătate, educație, asistență socială, infrastructură. Mai mult, proveniența produselor de contrabandă este întotdeauna îndoielnică, întrucât acestea nu sunt supuse vreunei verificări în vederea asigurării respectării normelor de igienă sau de calitate. Organizatorii campaniei consideră că ”este necesar de a acționa în comun pentru a eradica fenomenul contrabandei, prin sporirea conștientizării publice privind urmările negative ale acestui fenomen, dar și prin aportul cetățenilor și al tuturor instituțiilor statului cu atribuții în domeniu”.

Infracțiunea de contrabandă se pedepsește cu privațiune de libertate pe un termen de până la 10 ani.

Trebuie spus că, unul dintre cele mai recente cazuri răsunătoare, înregistrate de autoritățile moldovene, a fost cel legat de capturarea unui avion care făcea contrabandă cu țigări pe ruta Ucraina-România. Aparatul de zbor a fost reținut în nordul R.Moldova. Avionul a intrat pe teritoriul României, de unde a revenit după aproximativ o oră. Poliția de Frontieră a Moldovei a pornită o cauză penală pe marginea acestui caz. Trei cetățeni ucraineni și unul din Belarus au fost reținuți. În același timp, șeful Poliției de Frontieră a dispus inițierea unor cercetări interne pentru a afla dacă polițiștii de frontieră au fost sau nu implicați în această infracțiune. 

Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Republica Moldova, doar în 2020, prejudiciul adus statului prin contrabandă este de peste 60 de mln de dolari.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre campania națională ”Contrabanda e boală grea”, lansată în R.Moldova