Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Squid Game în curtea școlii, despre influența serialului asupra copiilor

Sursa foto: captură Netflix

Filmul fenomen al anului un film cu violență extremă și dileme morale este vizionat și de copii, deși este catalogat doar pentru public peste 16 ani. Serialul Squid Game, care rulează pe Netflix a început să aibă ecouri și în rândul copiilor, un public căruia nu îi este destinat. Profesorii din mai multe școli au observat o creștere a violenței și abuzurilor emoționale între copii, iar părinții au contatat că unii copii au insomnii, după vizionarea filmului.

Mai mulți psihologi clujeni au lansat un avertisment către părinți și profesori, cu privire la serialul Squid Game și la efectele acestui gen de imagini asupra copiilor și adolescenților, asupra comportamentului lor. Psihologul Edit Gileru spune care sunt comportamentele costatate la copii.

 

”Comportamentele vin din sfera violenței, a furiei manifeste și aici vorbi, în speță, de comportamente care pot să aibă loc în curtea școlii, în fața blocului, comportamente extrem de violente, care pot să ducă la manifestarea fenomenului de bulying în școală, dificultăți relaționale între copii, excludere, intimidare, violență psihologică, retragere, violență fizică. Datele din alte state ne semnlaează faptul că acest film, într-adevăr a fost și continuă să fie un fenomen în ceea ce privește dificultățile relaționale în rândul copiilor”, a spus Edith Gileru.

 

Nu doar la noi în țară au apărut semnale cu privire la copii și serialul Squid Game, spune profesoul și psihologul Carmen Șoancă.

 

”În momentul în care am făcut cercetări pe partea aceasta, ceea ce m-a frapat de la început a fost faptul că avem 111 milioane de fani. Experți din Ucraina, din Franța, din Marea Britanie, din Canada, printre aceșeti experți sunt psihologi, profesori, directori ai școlilor, ce au sesizat la nivelul copiilor de clase primare anumite comportamente, anumite jocuri preluate din film, în timpul pauzelor, cu diferite provocări, în care încercau să pună în practică imaginile din film. Apoi au observat și au ajuns la concluzia că apar efecte pe somn, există probleme de somn ”, a declarat psihologul Carmen Șoancă.

 

 

Serialul a ajuns un trend nu numai pe Netflix, ci și pe alte platforme precum TikTok sau Twitter, conţinând scene foarte violente, cu sute de morți, chiar şi o scenă de disecție. Psihologul Gabriela Domnița, de la Centrul Județean de Resurse  și Asistență Educațională Cluj spune că e foarte greu să protejăm copiii de imagini și conținuturi neptrivite.

”Este și foarte greu, cred că, pentru părinți în contextul acesta în care din toate părțile vin informații, să țină copiii departe de a nu auzi. Deci asta nu este un scop, copiii aud despre el. Acuma ce fac cu infomația asta și cât de mult îi protejează pe copii e o altă chestiune și aș spune că nu trăim neapărat într-o societate care protejează copiii”, a spus Gabriela Domnița.

Psihologii spun că Squid Game activează și menține stări de tensiune foarte puternice. Prezinta într-o manieră extrem de agresivă dileme etice, morale și situații fără scăpare, în care personajele sunt ”nevoite” să ucidă, conform regulilor jocului”. Însă mulți părinți nu sunt conștienți de posibilele efete ale filmului asupra copiilor lor, mai spune psihologul Gabriela Domnița.

Psihologii au făcut și o serie de recomandări pentru părinți și profesori. Interzicerea filmului nu este o opțiune viabilă, mai spune psihologul Edith Gileru.

”Este foarte important să subliniem faptul că a interzice filmul, vizionarea filmului în condițiile în care deja vedem că este atât de la îndemână, observăm măștile pe care personajele principale din Jocul Calamarului le poartă, le vedem în mall-uri, ne lovim de fiecare dată de ele…lucrurile acestea induc o oarecare normalizare a fenomenului Jocul Caalamarului. Atunci interzicierea vizionării filmului poate să fie una nerealistă”, a mai spus psihologul Edith Gileru.

Printre sfaturile specialiștilor se află monitorizarea cu mare atenţie accesul copiilor și elevilor la conținuturile virtuale și utilizarea aplicațiilor de control parental pe dispozitivele de acasă. În varianta în care copiii au fost deja expuși la imagini sau chiar au vizionat acest film, este recomandată o discuție cu copiii pe această temă, mai spune psihologul Gabriel Domnița.

”Avem nevoie de un climat de încredere în relația părinte-copil, pentru ca copilul să spună într-adevăr ce crede, să împărtășească cu părintele ce-l preocupă, ce a văzut, ce știe despre film și părintele la rândul lui să nu aibă atitudinea prea critică, prea didactică, să zicem, ci una care explorează împreună cu copilul ce i s-a întâmplat și își asumă rolul de părinte care spune: eu trebuie să am grijă de tin, dacă îți interzic asta, îți interzic din grijă, și doar ca o vorbă, ci chiar cred că nu e potrivit, cred că ai avea probleme, cred că ai timp să ai acces la așa ceva”, conchide psihologul Gabriela Domnița.

 
Reportaj despre efectele serialului Squid Game asupra copiilor.