Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificate verzi false: "Întotdeauna s-a demonstrat că nu medicii de familie au fost cei care au avut probleme cu legea"

certificat_verde_fals.jpeg

Sursa imaginii: 
© Eliza Casandra

În prezent, polițiștii investighează peste 400 de cazuri penale pentru eliberarea în fals a peste 1.300 de certificate verzi. Sunt cercetate peste 1.600 de persoane, anunță polițiștii. În timp ce autoritățile fac apel la populație să se vaccineze, polițiștii spun că  ultima perioadă scoate la iveală noi noi modalități de fraudare. Vorbim despre un fenomen? Reprezentanții medicilor de familie spun că generalizarea e jignitoare.

 

Polițiștii au în lucru acum peste 400 de cazuri penale pentru eliberarea în fals a peste 1.300 de certificate verzi. Sunt cercetate peste 1.600 de persoane, după cum arată bilanțul prezentat de Ministerul de Interne prin vocea purtătorului de cuvânt Monica Dajbog.

Doar în ultima săptămână au fost întocmite 22 de dosare penale pentru fraudă în eliberarea certificatelor sau adeverințelor de vaccinare.
Mai grav este că cei implicați găsesc noi metode de a păcăli sistemul.

Și cea mai recentă metodă implică direct unii medici de familie, după cum explică purtătorul de cuvânt al Ministerului de interne,  Monica Dajbog.
"Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. 
Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că sunt infectaţi. 

În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi".
Situația e îngrijorătoare și pentru  Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, este totuși convins că vinovații vor fi prinși.
"Toți cei care se abat de la aceste reguli vor fi identificați și vor suporta toate consecințele...Mentalitatea nu trebuie să fie aceasta: unii să fie cât mai inventivi și ceilalți să-i urmărească pe cei care sunt cei mai inventivi. Cred că o corectitudine și o etică a muncii pe care o facem fiecare dintre noi", spune Andrei Baciu.

Mult mai supărătoare este situația pentru Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al  Asociației Medicilor de Familie București Ilfov.
Medicul spune că nu poate fi vorba despre o generalizare.

"Așa au fost și persoane de la DNA care au furat. Însemnă că toată instituția fură?
Deci este o jignire la adresa breslei. Până nu se demonstrează, nu se comentează așa ceva. Iar dacă se va demonstra sigur că cine este vinovat va fi sancționat. Dar asta nu însemnă că trebuie să arunci cu noroi asupra unei întregi bresle.

Și nici nu este foarte greu să faci teste pacienților respectivi și să demonstrezi că au fost sau nu bolnavi COVID. Că asta se poate demonstra, spune Rodica Tănăsescu.

Sunt niște cazuri izolate. De atâtea ori am fost acuzați, cu rețete, cu prostii. Întotdeauna s-a demonstrat că nu medicii de familie au fost cei care au avut probleme cu legea.

Dacă există cumva un medic de familie vinovat sau doi, sau cinci din 10.000, aceia să fie sancționați. Dar nu vreau să se arunce cu noroi pe breaslă, e inadmisibil așa ceva".

Autoritățile au mai anunțat că la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost iniţiate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie.

Unul dintre cele mai recente cazuri mediatizate este cel de la centrul din Vama Petea, din județul Satu Mare.
În acel dosar gestionat de procurorii anticorupție au fost reținute mai multe persoane: asistente, registratori, o angajată DSP și un intermediar.
Potrivit anchetatorilor, peste 2000 de certificate au fost falsificate doar la acest centru.
Recent Grecia a decis să verifice cu atenție certificatele verzi eliberate în România și Bulgaria pentru că există suspiciunea fraudării lor.