Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: lucrători umanitari judecați pentru că au salvat migranți

migranti.png

Imagine din timpul unei operațiuni de salvare a unei ambarcațiuni cu migranți care încerca să ajungă în Insula Lesbos, Grecia, februarie 2016
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Pe Insula Lesbos, Grecia, a început în 18 noiembrie procesul a 24 de lucrători umanitari care au colaborat cu organizația neguvernamentală Centrul de Răspuns pentru Situații de Urgență (ERCI) în timpul operațiunilor de salvare a solicitanților de azil și a migranților din largul coastei Lesbos desfășurate între 2016 și 2018. Inculpații riscă până la 25 de ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de Justiția din Grecia.

Spionaj, dezvăluire a secretelor de stat, trafic de persoane, apartenență la un grup infracțional și spălare de bani - acesta este rezumatul lungii liste de acuzații la care cei douăzeci și patru de acuzați vor trebui să răspundă în fața organelor de justiție grecești. Toți erau afiliați, pe insula Lesbos, aceleiași organizații umanitare.

Amnesty International consideră acuzațiile "grotești". Organizația a declarat că dosarul „arată cât de departe sunt pregătite să meargă autoritățile elene pentru a descuraja oamenii să ajute refugiații și migranții”. Iar pentru Human Rights Watch, acest proces are într-adevăr „cauze politice”.

Două voluntare dintre cei 24 au executat deja trei luni de închisoare preventivă în 2018. Una din ele este Sarah Mardini, din Siria, care împreună cu sora ei au salvat 20 de migranți de la înec în 2015.

Din motive procedurale specifice sistemului judiciar elen, care permit inculpaților să solicite, în timpul audierii, amânarea procesului, dezbaterile procedurale ar putea fi amânate pentru o dată ulterioară.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.