Sorin Paveliu (expert în politici de sănătate publică): Testarea COVID se face minimal spre deloc și complet neserios

test.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Slovacia, a treia cel mai puțin vaccinată țară anti-Covid din Uniunea Europeană, după Bulgaria și România, ar putea introduce vaccinarea obligatorie pentru vârstnici, a anunțat luni premierul slovac. La rândul său, Germania dezbate posibilitatea de a face vaccinarea obligatorie, în timp ce Austria a stabilit deja că din luna februarie imunizarea va fi impusă prin lege. Și asta în timp ce Europa devine din nou epicentrul pandemiei de coronavirus, aici fiind înregistrate jumătate din numărul de cazuri şi de decese cauzate la nivel mondial de COVID-19. Noile restricții îi scot pe oameni pe străzi. Mii de persoane au protestat la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe state europene.În Ţările de Jos şi în Belgia, s-au soldat cu violenţe. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că, dacă nu sunt luate măsuri urgente, Europa se va confrunta cu o creștere dramatică a deceselor asociate COVID-19. România are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, mai puțin de 40% din populație fiind vaccinată, în condițiile în care proiectul care obligă la deținerea certificatului verde pentru a merge la locul de muncă s-a blocat în parlament. Pe de altă parte, în țara noastră numărul de infectări scade de la o zi la alta, la fel și cel deceselor. "Scăderea numărului de cazuri nu înseamnă sfârșitul pandemiei.", atrage atenția la RFI Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică. 

Sorin Paveliu: Cred că autoritățile din România ar trebui să ia foarte în serios campania de vaccinare. Nu au făcut-o. Este vorba de nevoia de a avea în același timp, pe întreg teritoriul țării cel puțin 70% - 80% din populație vaccinată. Dacă avem un procent de 50% - 60% de oameni vaccinați în diferite etape nu înseamnă că vom atinge un număr suficient de mare pentru a opri transmiterea virusului. Ori acest lucru nu se va întâmpla în România doar prin simpla bunăvoință a celor care până acum nu au vrut să se vaccineze și care brusc vor dori acest lucru. Este absolut necesară o voință politică fermă prin care această vaccinare să devină eficace, în sensul să poată fi făcută la întreaga populație. Dacă noi vaccinăm și 50.000 de oameni în fiecare zi nu vom atinge niciodată cifra necesară pentru a putea opri pandemia. Asta este trista realitate.

Reporter: Ați spus că este nevoie de voință politică. Nu se mai poate face nimic prin campania de comunicare? A fost epuizat acel rezervor de oameni care puteau fi convinși să se vaccineze?

Sorin Paveliu: Realitatea a demonstrat că doar măsurile ferme și chiar constrângere vor putea duce la această vaccinare. Nu se mai pune problema dacă e vorba despre un vaccin care ar prezenta oarece pericole pentru fiecare individ. Lucrurile au trecut prin proba timpului și a numărului imens de oameni care s-au vaccinat. Nu avem o problemă din acest punct de vedere. Pe de altă parte, este clar că pandemia merge în valuri. Dar valurile astea sunt atât de rapide, vin unul după altul, astfel încât suntem într-o permanentă perioadă de pandemie. Acest lucru este inacceptabil. Nu se văd anumite lucruri. Ne tot gândim la economie, dar ar trebui să ne gândim în primul rând la sănătatea publică în sens de sănătate a întregii populații. Unul dintre cele mai grave fenomene, trecut cu vederea, este depresia. Această stare de permanentă anxietate, de restricții, de conflict între categorii sociale, vaccinați – nevaccinați, a condus la o stare de depresie, care își va face simțite efectele. Și din păcate, este greu de vindecat, de dat înapoi. Dar această problemă ar trebui să fie pe agenda autorităților. Iar realitatea arată că autoritățile la noi sunt absolut impotente. Să nu uităm că legea privind certificatul verde nu a reușit în luni de zile să treacă de Parlament. Ar fi trebuit ca în stare de urgență în două săptămâni să avem o asemenea lege. Numai vorbim de un Minister al Sănătății care până acum a fost ca și inexistent, exact în perioada cea mai grea.

Rep: Un studiu realizat în octombrie 2021 arată că 6 din 10 români nu vor să se vaccineze. Avem din ce în ce mai puține cazuri de infectare și decese.  Înțelegem din cifre că pandemia este pe cale să se încheie în România. Atunci, ce rost are mai are vaccinarea, nu? Așa gândesc oamenii acum.

Sorin Paveliu: Scăderea numărului de cazuri are mai multe cauze. Dar, în orice caz, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. Una din cauze trebuie să o căutăm întotdeauna în modul în care se face testarea. La noi testarea se face minimal spre deloc și complet neserios. În al doilea rând, cei care sunt foarte activi fac imunizarea naturală pentru că se îmbolnăvesc. Cei care se îmbolnăvesc sunt foarte mulți și majoritatea este nedeclarată. Iar între timp vine rândul celor care au avut o imunitate naturală dobândită prin boală în urmă cu ceva timp și vor face din nou covid. Din păcate, această boală lasă sechele. Oamenii ignoră total efectele asupra organismului. Dacă unii se tem doar pentru că sunt în vârstă și riscă să își piardă viața, cei tineri ar trebui să se gândească la consecințele pe care eventualele infecții repetate cu acest virus le-ar putea avea asupra organismului lor pentru întreaga viață. Este o problemă complexă, care, din păcate, este tratată în România într-un mod incalificabil. Eu am tot respectul pentru țările care dau dovadă de fermitate. Este clar că mai devreme sau mai târziu întreaga omenire va trebui să pună piciorul în prag față de acest virus. El nu va dispărea. Și nici nu ne putem permite să rămânem cu o asemenea boală cronic în rândul populației.

Rep: Spuneți că oamenii se vor vaccina dacă vor fi constrânși. Uitându-ne la Europa vedem că în multe state oamenii protestează față de aceste restricții, față de vaccinarea obligatorie. Proteste au fost și în România în ultima lună. Cum vedeți dumneavoastră aceste proteste?

Sorin Paveliu: Nu este de mirare că unii oameni nu sunt de acord să se vaccineze sau că nu acceptă un program de vaccinare care li se impune. Oamenii nu acceptă nici taxele, nici impozitele și nu sunt întrebați dacă vor să plătească taxe sau vor să plătească impozite. Sunt anumite lucruri care trebuie lăsate în seama specialiștilor, care, o dată ce și-au susținut argumentația în fața celor care decid, trebuie respectați și crezuți. În România a devenit un adevărat sport în care toată lumea se pricepe la epidemiologie și la covid. Este cel puțin neserios, ca să nu spun altfel. 

 

 
Sorin Paveliu, expert în Politici de Sănătate publică