Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România și vaccinarea: lipsă de solidaritate cu Europa, deficit de credibilitate

breton_atilla.jpg

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila (stânga imaginii) și Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, București, 18 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Ministerul Sănătății

„Nimeni nu este în siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță. Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările bine”. Această declarație de duminică seara, a coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, ar putea să le pară multora doar o înșiruire de cuvinte banale. Și totuși, ar trebui să vedem avertismentul din spatele lor.

După cum știm, România, în afară de Bulgaria, este statul membru cu cele mai mici rate de vaccinare în Europa.

Cu cât virusul este lăsat să circule mai mult, în populații cu un număr mare de nevaccinați, cu atât mai aproape suntem de scenariul horror, care le dă insomnii medicilor: la un moment dat, aceste zone riscă să se transforme în focare ale unor noi variante virale, care se pot dovedi rezistente la actualele vaccinuri.

Ceea ce înseamnă că am fi nevoiți să o luăm de la capăt, cu toate eforturile și pierderile la nivel uman, social și economic, din ultimii doi ani.

Când comisarul european Thierry Breton a vizitat România săptămâna trecută, a făcut-o în mod special pentru a face apel la vaccinare. Și vorbim de un comisar responsabil pentru piața internă, nicidecum pentru Sănătate.

România, din păcate, pune Europei niște probleme extrem de deranjante.

Prima ar fi lipsa de solidaritate

Uniunea Europeană a negociat în comun achiziționarea de vaccinuri. Nu a fost simplu – multe voci publice din state puternice au opinat că acestea din urmă s-ar fi descurcat mai bine singure decât să tragă după ele balastul celor mai săraci. Mai ales în prima perioadă, când vaccinurile erau rare și Uniunea Europeană părea să fi pierdul startul în cursa globală a vaccinării, depășită de Statele Unite și Marea Britanie.

A fost un moment de cumpănă, în care lideri populiști precum cei din Ungaria și Slovacia, au rupt rândurile și s-au dus către vaccinurile chinezești și rusești. Și poate că solidaritatea europeană s-ar fi prăbușit cu totul dacă nu ar fi fost insistența Angelei Merkel pentru acțiunea comună, cu toate criticile pe care le primea în propria țară.

Fără cumpărarea vaccinurilor la nivel european, România nu ar fi avut un acces atât de rapid la vaccinuri, comparativ cu vecinele ne-membre ale Uniunii Europene, care au mai avut de așteptat luni de zile.

Întrebarea este: cum întoarce România această solidaritate? Cifrele jenante ale vaccinării nu ne conferă sub nicio formă un loc demn în Europa.

O altă problemă majoră a României este auto-decredibilizarea  

Românii înșiși par să lucreze la asta cu o energie demnă de o cauză mai bună: teste falsificate, certificate de vaccinare falsificate, așa-numita vaccinare la chiuvetă prin care dozele, în realitate, se aruncă. Sau, din contră,  false diagnostice Covid pentru ca ”beneficiarul” să poată rămâne două săptămâni acasă.  Și mai rău este că toate aceste anomalii sunt posibile cu implicarea unor care medicale și funcționari ai administrației publice.

Ei bine, în această situație, România apare ca un partener nu doar neserios, ci de-a dreptul periculos în Uniunea Europeană. Cum să te bazezi pe datele furnizate de București sau pe veridicitatea documentelor emise? Și atunci, ne putem aștepta ca libertățile noastre în cadrul Uniunii să fie restrânse tocmai pentru că statul nostru nu poate furniza cifre și documente credibile?

Putem deduce asta din spusele coordonatorului campaniei de vaccinare, ca și din avertismentele comisarului Breton, care cerea ”curaj politic”.

Și ceea ce este cu adevărat ciudat în această poveste este că tocmai cei care ies pe străzi în numele ”libertății”, la protestele antivacciniste, devin cei mai aprigi adversari ai libertăților. Și cei care strigă cel mai tare că suntem ”cetățeni de rangul doi” ai Europei îi împing cel mai vârtos pe români către acest statut.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 23 noiembrie 2021