Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O chitară a lui Eric Clapton, vândută cu peste 600.000 de dolari la licitație

chitara.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

O chitară din colecția lui Eric Clapton a fost cumpărată cu 625.000 de dolari în cadrul unei licitații dedicate legendelor rock din toate timpurile, care a avut loc săptămâna trecută la New York , potrivit societății Julien's Auctions.

Anunțată drept punctul culminant al licitației de la Hard Rock Café, din New York, dar și pe Internet, chitara acustică de tipul Martin D-45, la care Clapton a cântat în 1970 la primul său concert în direct cu trupa Derek and The Dominos, a fost estimată inițial la o sumă cuprinsă între 300.000 și 500.000 de dolari.

Însă prețul său la vânzare este cu mult mai mic decât recordul înregistrat pentru o chitară, atins de chitara semiacustică a solistului trupei Nirvana, Kurt Cobain, cu care a cântat la celebrul concert MTV Unplugged din 1993 (6 milioane de dolari în 2020 la Julien's Auction).

Eric Clapton, o legendă a rock-ului și a blues-ului,  a stârnit controverse încă la începutul pandemiei, prin declarațiile sale împotriva vaccinării și a izolării.

Printre celelalte chitare vândute în cadrul licitației dedicate legendelor rockului mondial, se află și una de tipul Gibson Explorer, "The Edge" din 1976, folosită de U2, adjudecată cu 437.500 de dolari, și una Fender Stratocaster, cu care a cântat solistul trupei Pink Floyd, David Glimour, vândută cu 200.000 de dolari.

Aprope 1.000 de obiecte care au aparținut unor mari vedete, precum Michael Jackson, Amy Winehouse, Whitney Houston, Lady Gaga, Madonna, Elvis Presley, Beatles, Guns N'Roses, Nirvana, Rolling Stones, au fost vândute la această licitație, totalul încasărilor ajungând la aproape 5 milioane de dolari.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24