Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vinurile de Burgundia, prețuri record la licitația de la Hospices de Beaune

hospices_de_beaune.jpg

Azilul de la Hospices de Beaune, curtea interioară, clădire de patrimoniu, construită în 1443
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Cea de-a 161-a ediție a licitației de la Hospices de Beaune, care servește drept prim indicator pentru costurile celebrelor vinuri de Burgundia, a fost marcată duminica trecută de o creștere spectaculoasă a prețurilor, după un an dificil marcat de o recoltă aproape de minimul istoric.

Punctul culminant al licitației, piesa de rezistență, a fost un butoi de Corton Renardes Grand Cru, ajuns la 800.000 de euro (fără TVA) față de 660.000 anul trecut.

,,Asta da cifră, este ceva nemaiîntâlnit!”, a declarat actorul Pio Marmai, care a condus licitația alături de Jeanne Balibar.

Anul acesta, profitul va merge către „Solidarité Femmes”, o rețea asociativă dedicată victimelor violenței domestice și către Institutul Curie, pentru cercetarea privind cancerul de sân.

Lot după lot, ofertele au crescut de la începuturile celei mai vechi și mai renumite licitații de caritate din lume, cu creșteri depășind uneori 80%, conform calculelor inițiale ale experților.

Cu o recoltă înjumătățită din cauza capriciilor vremii, doar 349 de „bucăți” de Burgundy En Primeur roșu și alb, butoaie de 228 de litri corespunzătoare a 288 de sticle, au fost oferite cumpărătorilor - față de 630 anul trecut.

,,Recolta din 2021 reflectă un an marcat de ostilitatea climei dar și de mândria de a fi depășit dificultățile”, a declarat directorul Hospices Civils de Beaune, François Poher, la deschiderea licitației.

Domeniul Hospices de Beaune, care reunește peste 60 de hectare din cele mai mari recolte din Burgundia (pommard, volnay, meursault, chassagne-montrachet, corton, pouilly-fuissé, mazis-chambertin...) a cunoscut o scădere de randament "la 14 hl / ha, spre deosebire de 30-35 în alți ani", potrivit managerului Ludivine Griveau.

„Prețurile vor crește”, a prezis Hans Berchtold, un restaurator elvețian care a venit să deguste vinurile chiar din crama Hospices, unde sunt depozitate butoaiele.

În acest an, profesionistul din Basel (Elveția) a renunțat să mai liciteze singur așa cum a făcut timp de opt ani. În schimb, a apelat la un broker și s-a asociat cu „doi-trei prieteni” pentru a putea achiziționa unul din loturi, preferabil "un Volnay sau un Pommard".

Prețurile vinurilor En Primeur din 2021 au crescut de la primele loturi, numite în mod tradițional Beaune Premier Cru sau Cuvée des Dames Hospitalières. Les Dames Hospitalières erau călugărițele care îngrijesc bolnavii internați aici încă de la întemeierea fostului adăpost din inima Burgundiei, în 1443.

Din cauza așa numitei ”crize vocaționale”, au mai rămas doar patru surori în prezent - „cele două mai în vârstă au 100 de ani, celelalte două 90 și 75 de ani”, explică Chantal Leroux, o voluntară în vârstă de 72 de ani, care se plimbă pe străzile din Beaune îmbrăcată în veșminte de călugăriță, spre încântarea turiștilor iubitori de fotografie.

,,O licitație memorabilă"

Facilitățile spitalicești de la Hospice de Beaune, instituție înființată în secolul al XV-lea, dar și întreținerea patrimoniului sunt finanțate prin această licitație anuală.

„Anul acesta, vânzarea a fost una memorabilă”, a declarat entuziasmat unul dintre licitatori în fața sălii de aproximativ 500 de potețiali cumpărători, completată de clienți aflați la distanță, reprezentați de brokeri.

Compania americană Sotheby, care a preluat licitația organizată încă din 2005 de concurenta  britanică Christie’s, a refuzat să precizeze numărul de ofertanți înregistrați.

În total, cele 630 de piese licitate în 2020, an marcat de restricții sanitare privind pandemia de Covid-19, valorează 13,4 milioane de euro (fără TVA), sau o medie de 20,200 EUR pe baril. În urmă cu cincisprezece ani, prețul mediu era de 4.803 de euro, dar nu a încetat să crească de atunci.

Aceste licitații sunt considerate de experți drept un indicator al prețurilor pentru vinurile Burgundia, chiar dacă, din pricina cauzei caritabile, vânzările depășesc în general prețurile obișnuite.

Vinurile din Burgundia au cunoscut exporturi în continuă creștere, după ce s-a pierdut aproximativ jumătate din recoltă în acest an, în urma unui val de caniculă, urmat de îngheț în primăvară, și o vară extrem de ploioasă. Astfel, volumul preconizat pentru recolta din 2021 scade la 900-950,000 hectolitri, față de 1.56 milioane în 2020, potrivit comisiei de vinuri din Burgundia (BIVB).

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.