Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE atacă frontal traficanții de migranți

migranti_nave.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

O reţea de trafic de migranţi, care a transferat sute de persoane din Franţa în Regatul Unit, a fost destructurată de poliţiştii francezi. 15 persoane au fost reţinute, printre care şi cetăţeni români, notează AFP. Filiera, căuta migranţi în taberele din nordul Franţei, şi îi transfera în Regatul Unit cu ambarcaţiuni. Potrivit anchetei începute în octombrie 2020, reţeaua trecea "cel puţin 250 de persoane pe lună" iar toate aceste persoane au plătit un "pachet" de 6.000 de euro aducând un ”profit” de 3 milioane de euro rețelei, potrivit Oficiului Central pentru Reprimarea Imigraţiei Ilegale şi Angajării la Negru a Străinilor, serviciu specializat în cadrul poliţiei franceze.   "Treptat, reţeaua s-a industrializat. În context, Comisia Europeană a propus marți o serie de măsuri de restricționare a activităților operatorilor de transport care sunt implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE sau care facilitează aceste activități. 

„UE în ansamblul său este pusă la încercare, mai ales Lituania, Polonia și Letonia, care, începând din această vară, s-au confruntat cu o nouă amenințare insidioasă sub forma instrumentalizării unor persoane disperate. Aceasta a fost inițiată și organizată de regimul Lukașenko, care i-a ademenit pe oameni la graniță, cu cooperarea persoanelor care introduc ilegal migranți și a rețelelor infracționale. Acțiunile Belarusului au accelerat o criză umanitară”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, evenimentele recente de la frontiera UE cu Belarus nu ar fi putut avea loc fără ca anumiți operatori de transport să contribuie, în cunoștință sau necunoștință de cauză, la exploatarea persoanelor. Astfel, Comisia propune un nou cadru legislativ care să permită Uniunii să adopte măsuri specifice împotriva operatorilor de transport, indiferent de modul de transport (terestru, aerian, pe căile navigabile interioare și pe mare), care sunt implicați în activități de introducere ilegală de persoane sau de trafic de persoane către Uniunea Europeană sau care facilitează aceste activități.

Măsurile ar urma să fie proporționale și stabilite de la caz la caz. Printre tipurile de măsuri s-ar putea număra limitarea operațiunilor pe piața Uniunii, suspendarea licențelor sau a autorizațiilor, suspendarea drepturilor de a realimenta cu combustibil sau de a efectua activități de întreținere pe teritoriul UE, precum și interdicția de a tranzita sau de a survola teritoriul UE, de a efectua opriri tehnice sau de a face escală în porturile UE.

„Încercările de a destabiliza UE prin instrumentalizarea oamenilor nu vor funcționa. UE este unită și întreprinde diverse acțiuni pentru a rezolva situația de la frontierele externe ale UE cu Belarus. Așa cum am anunțat prima oară în urmă cu două săptămâni, prezentăm astăzi o nouă propunere vizând includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE. Nu vom accepta niciodată exploatarea ființelor umane în scopuri politice”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Cooperarea strânsă și imediată la care am asistat din partea comunității aviatice mondiale în ultimele săptămâni arată că este esențial ca operatorii de transport să fie implicați îndeaproape în prevenirea și combaterea acestei noi forme de amenințare hibridă”, a comentat și Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.