Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din pasiune pentru România și Franța, o tânără a pus bazele unui Centru Cultural franco-român la Nantes

Maria Toader, o tânără plecată la studii în Franța și mai apoi stabilită acolo, a decis să pună bazele unui Centru Cultural Franco-Român pentru a întări legăturile dintre România și Franța. Centrul s-a născut la Nantes, orașul care i-a devenit casă, în 2020.

Tânăra, stabilită în Franța datorită studiilor, spune că alegerea orașului Nantes nu e una întâmplătoare. Aici există o comunitate mare de români, veniți aici fie după 1990, fie, majoritatea lor, după 2007. Din datele pe care le cunoaște ea, pe întregul teritoriu al departamentului Loire-Atlantique, unde se află orașul Nantes, sunt între 7.000 și 10.000 de români.

„Am început modest în 2020, cu sprijinul Ambasadei Franței în România, care ne-a permis să punem la punct un proiect numit „Tranzit 2030”. Obiectivul acestui proiect este de a reuni față în față, însă momentan pentru doar online, actori din domeniul inovării, dar mai ales al inovării sociale, al orașelor sustenabile centrate pe inovarea urbană în două orașe Nantes, bineînțeles, și Cluj-Napoca, în România”, explică Maria Toader.

Scopul asociației este de a promova imaginea unei Românii „tinere, moderne, inovatoare”. Cu toate acestea, tânăra mărturisește că nu poate ignora și lucrurile mai puțin bune care se întâmplă în țară. 

„Nu mă interesează deloc să ascund lucrurile care se întâmplă în România, dimpotrivă. Constat că există încă două societăți românești la două viteze diferite în țară. Există o Românie care avansează foarte repede, chiar prea repede. Și apoi România, care merge înapoi din cauza lipsei de mijloace financiare, dar mai ales de resurse umane, în special în sistemul de sănătate”.

 

 

Urmăriți întregul interviu aici.