Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Impozitarea „meșterilor”: Cum vor funcționa tichetele de activități casnice?

plumber.jpeg

Sursa imaginii: 
Wikimedia

Guvernul pregătește un proiect de lege prin care vrea să impoziteze muncile casnice. Este vorba despre activități precum cele de reparații, menaj casnic, prepararea hranei sau îngrijirea animalelor de companie. Vorbim despre un proiect pe care Executivul și l-a asumat în cadrul PNRR. Fondurile nerambursabile pentru realizarea acestui proiect depășesc 4,5 milioane de euro, iar termenul limită de implementare este 1 ianuarie 2024.

Proiectul de lege reglementează modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice și pot beneficia de remunerare. Sunt avute în vedere muncile gospodărești, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie și alte activități care au legătură strictă cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure. Consultantul fiscal Gabriel Sincu spune că rolul acestei inițiative legislative ține de impozitarea acestor activități, dar și de introducerea cât mai multor persoane în sistemul de contribuții sociale, care le asigură pensii și asigurări de sănătate:

Prestatorul muncilor casnice nu poate fi un membru al familiei care locuiește în gospodărie și trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Plata activităților casnice prestate de muncitori va fi realizată prin tichetele de activități casnice. 15 lei va fi valoarea inițială a unui astfel de tichet ce va fi emis de agențiile pentru ocuparea forței de muncă în format fizic, pe hârtie sau în format electronic.

 

Cum va funcționa întregul mecanism?

Să presupunem că decideți să văruiți o cameră și nu vreți să o faceți pe cont propriu. Găsiți un meșter cu care cădeți de acord în privința prețului pentru manoperă. Ulterior, veți achiziționa, de la ANOFM (AJOFM-uri) în format fizic pe hârtie sau electronic, numărul de tichete necesar cu care veți plăti muncitorul. Acesta, la rândul lui, va schimba tichetele în numerar, iar din sumă se vor reține taxele aferente, respectiv impozitul pe venit, contribuția de pensie și cea la sănătate.

Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, explică faptul că programul are justificare, însă el avertizează că birocrația va reprezenta o problemă, întrucât în prima parte a programului tichetele ar urma să existe numai în format fizic:

Guvernul promite că va înființa o platformă electronică, ba chiar și o aplicație care să înlesnească interacțiunea dintre client, muncitor și stat. Rămâne totuși întrebarea: cât de fezabil este acest proiect? Gabriel Sincu e de părere că șansele sale de implementare cu succes sunt minime, iar cetățenii și meșterii vor rămâne la „mica înțelegere”:

Va fi probabil greu de implementat un astfel de program care ar miza pe bunele intenții ale clienților și ale prestatorilor deopotrivă. Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), spune că situația ar putea fi simplificată printr-un model de implementare asemănător companiilor de ride sharing, precum Uber:

O astfel de platformă pe care clienții și prestatorii de servicii să se poată întâlni ar putea fi o soluție, spune și consultantul fiscal Gabriel Sincu. Lucrurile nu sunt însă la fel de simple așa cum par la prima vedere:

Potrivit ţintelor asumate de România în PNRR, actul normativ care ar trebui să reglementeze muncile casnice va fi aprobat până la finalul primului trimestru din 2022, dar se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Autoritățile sunt optimiste și estimează că, până în trimestrul 1 al anului 2026, în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă vor fi înregistrați 30.000 de beneficiari casnici și 60.000 de prestatori casnici.