
Social
Franța investește 11 milioane de euro pentru întărirea frontierei de la Canalul Mânecii
paza_de_coasta_franta.png

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a anunțat luni, 22 noiembrie, noile mijloace prin care forțele de ordine vor interveni asupra migrațiilor ilegale de la Canalul Mânecii. Scopul: supravegherea celor 130 de km de coastă de la Dunkirk până la Golful Somme.
Investiția se ridică la 11 milioane de euro, ca parte a unui acord de cooperare cu Regatul Unit. 100 de vehicule vor fi livrate în cursul anului viitor. Acestea sunt "echipate cu mijloace de monitorizare și detecție sofisticate”, după cum explică ministerul. Deocamdată, doar „20 de vehicule au fost deja livrate și sunt folosite zilnic de autorități” în nordul Franței.
„La aceste mijloace mobile se vor adăuga echipamente moderne și eficiente cu vedere nocturnă, camere cu senzor termic, 300 de lanterne noi, 160 de proiectoare tactice de iluminat, mijloace de interceptare și comunicare, dar și articole vestimentare”, după cum reiese din comunicatul de presă.
Discuții nesfârșite între Londra și Paris
Chestiunea migranților este de multă vreme subiect de discuție între Franța și Regatul Unit. Numai în 2021, cele două țări au avut trei întâlniri pe această temă, iar în iunie, Boris Johnson și Emmanuel Macron au vorbit la telefon. Prim-ministrul britanic a insistat asupra "necesității de a dubla eforturile de descurajare a migranților" de a traversa Canalul Mânecii.
O lună mai târziu, în iulie, Gerald Darmanin și omologul său britanic Priti Patel au avut o întâlnire în care au reiterat dorința de a întări supravegherea asupra coastelor franceze. În plus, Regatul Unit s-a angajat „la o investiție financiară de 62,7 milioane de euro în 2021-22 pentru a sprijini Franța” și a dezvolta mijloacele de combatere a imigrației ilegale. O declarație comună s-a referit și la stabilirea, „pe termen lung”, a unei „frontiere inteligente” de-a lungul țărmului, dotată cu tehnologie de supraveghere „capabilă să detecteze cu mai multă precizie tentativele de trecere”.
Număr record de traversări
În noiembrie 2020, Londra și Paris au semnat un acord prin care se încerca încă o dată să se pună capăt tentativelor de traversare a canalului. Aplicat începând cu 1 decembrie 2020, acesta a permis dublarea numărului de patrule franceze "sprijinite de drone și radare pentru a-i identifica pe cei care încearcă să treacă", a declarat ministrul Piti Patel.
Chiar și în 2019 avuseseră deja loc discuții. De fiecare dată, cele două puteri au pus în aplicare strategii de acţiune comună sprijinite cu milioane de euro. Dar cifrele nu scad. Dimpotrivă, numărul oamenilor care încearcă să traverseze canalul a crescut brusc în acest an. Potrivit prefectului Pas-de-Calais, 29.360 de persoane au încercat să ajungă în Anglia pe mare, din ianuarie și până la sfârșitul lunii septembrie, față de 8.404 de oameni în anul trecut. Dintre aceștia, aproximativ 22.000 au ajuns pe țărmurile britanice.
Traducere de Irina Șerban după materialul preluat de France 24 de pe siteul infomigrants.net