Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificatul verde Covid ar trebui să fie valabil 9 luni, spune Bruxelles

p051292-556558_0.jpg

Green pass Covid
Recomandările ar trebui să intre în viogoare în ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
EUropean Union

Comisia Europeană propune ca certificatul verde Covid pentru călătorii să fie valabil timp de 9 luni de la a doua doză de vaccin. In același timp, Comisia recunoaște că nu se știe la ce interval de timp pot interveni dozele de vaccin suplimentare. 

 

Bruxelles propune acest termen de validitate de 9 luni în baza recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care situează eficacitatea vaccinului pâna la șase luni de la a doua doză. Cele trei luni suplimentare sunt îngăduite pentru a permite statelor membre să se pună la zi cu campaniile lor de vaccinare. 

In același timp, Comisia precizează că nu există studii științifice care să arate eficacitatea dozelor suplimentare şi prin urmare nu se știe la ce perioadă după primele două pot interveni noi vaccinări.

Totuși, „ne putem aștepta ca efectul dozelor suplimentare să fie mai lung”, spune Bruxelles. 

Noile recomandări ar trebui să intre în viogare în UE în ianuarie 2022. 

Deținerea unui certificat verde Covid in principiu îi scutește pe cetățeni de carantină și de alte restricții atunci când călătoresc în UE. Persoanele nevaccinate sunt supuse mai departe testelor de depistare a infecției. 

Intre timp, EMA a anunțat că autorizează comercializarea vaccinului Pfizer numit Comirnaty destinat copiilor între cu vârsta cuprinsă 5 și 11 ani. 

Iar a treia doză de vaccin va fi obligatorie în Franta din 15 decembrie pentru persoanele de peste 65 de ani care doresc  obținerea unui certificat verde Covid19. Ea ar putea deveni obligatorie și în alte state – ca Belgia – unde a pornit deja campania de vaccinare suplimentară a seniorilor.