Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Te-a ucis acuzatul? După câte se vede, încă nu...” – despre violența domestică și justiția din Georgia

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

"Te rog, am văzut moartea cu ochii, nu pot să mă uit la omul acesta, nu mai pot. Vă rog! Vă rog! Chiar dacă el nu își amintește nimic, eu îmi amintesc totul foarte bine....” Acestea sunt cuvintele unei victime a violenței în familie din Georgia, cuvinte adresate judecătorului în timpul procesului. Fundația pentru o Societate Deschisă din Georgia a publicat un raport care arată chinul prin care trec femeile în sala de judecată, umilite de procurori sau de avocații agresorilor.

Avocatul: ”Te-a ucis acuzatul?”... Victima: ”După câte se vede, încă nu.” Acesta este un exemplu de întrebare pusă unei femei, victimă a violenței domestice din Georgia, potrivit unul raport întocmit de Fundația pentru o Societate Deschisă din acestă țară, transmite postul radio Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

„Întrebări cinice și umilitoare, întrebări care înspăimântă sau derutează victima... Un studiu al cauzelor judiciare a arătat că femeile victime ale violenței sunt supuse presiunilor psihologice în timpul interogatoriului.”

„Raportul se bazează pe monitorizarea efectuată în instanțele din orașele Tbilisi și Rustavi în perioada mai-august 2021. Cercetătorii au urmărit judecarea a 30 de dosare. Din rezultatele lor reiese că victimele nu au avocați, li se explică incomplet drepturile, nu primesc informații despre adăposturi și sprijin, judecătorul folosește termeni specifici care sunt de neînțeles pentru victimă și nu explică faptul că procesul poate avea loc cu ușile închise”.

„Sunt momente când acuzatul și avocatul său insultă victima în sala de judecată. De exemplu, există un caz în care o femeie care a fost bătută sistematic de soțul ei, a trebuit să-l asculte pe acesta  pe tot parcursul procesului, spunând: ”uită-te la ea, ce prostii spune...” Potrivit raportului, nici avocatul, nici judecătorul nu au solicitat scoaterea învinuitului din sala de judecată.”

"Te rog, am văzut moartea cu ochii, nu pot să mă uit la omul acesta, nu mai pot. Vă rog! Vă rog! Chiar dacă el nu își amintește nimic, eu îmi amintesc totul foarte bine,” imploră o victimă în timpul ședinței de judecată. Femeia fusese înjunghiată de ginerele său, care a amenințat-o că o va ucide.

„Legea georgiană nu prevede interogarea de la distanță sau îndepărtarea acuzatului din sala de judecată în timpul audierii dacă victima este speriată. Cu toate acestea, acest lucru este posibil pe baza Convenției de la Istanbul,” precizează publicația georgiană.

„Potrivit Ministerului de Interne, în 2020 s-au înregistrat mii de cazuri de violență domestică în Georgia, dintre care 2.587 cazuri sunt din violență fizică, 9.503 - psihologică. Violența domestică este adesea ascunsă în familie, dar chiar și atunci când victima decide să depună o plângere în instanță, ea nu este protejată de umilire sau indiferență.”

 

Kazakhstan: „Nu ești bărbat!” Cum sunt bărbații afectați de gura lumii

Iată un titlu din publicația kazacă qamshy.kz care aduce în discuție stereotipurile de gen cu ocazia Zilei Internaționale a Bărbatului ce se celebrează pe 19 noiembrie, cu sprijinul UNESCO.

„Sinuciderea este mai frecventă în rândul bărbaților din întreaga lume, inclusiv în Kazahstan. Potrivit statisticilor oficiale, 3.515 de persoane s-au sinucis în țară în 2020. 2.765 dintre ei sunt bărbați,” scrie publicația.

Sociologul Aytuar Kospakov, doctorand la Universitatea AlFarabi din Kazahstan, spune că cerințele societății față de bărbați sunt încă foarte mari. „În societate există încă o regulă nescrisă potrivit căreia, până la 30 de ani, un bărbat ar trebui să facă asta și asta, să aibă o situație financiară stabilă, se realizeze ceva,” spune acesta.

Potrivit sociologului, „statisticile arată că incapacitatea bărbaților de a-și exprima emoțiile duce la diferite boli. Bărbaților nu le place să vorbească despre probleme și le ascund. Prin urmare, sinuciderile și atacurile de cord sunt mai frecvente în rândul bărbaților.

Când un bărbat ridică o problemă, aceasta este adesea trecută cu vederea. Sunt chiar și cei care îl batjocoresc spunând: nu ești destul de bărbat. Bărbații încearcă să ascundă problema pentru a nu fi expuși la astfel de elemente masculine toxice și să ajungă într-o situație incomodă. Dacă problema nu se rezolvă, acest lucru duce uneori la îmbolnăvire și chiar la sinucidere”.

„În Kazahstan, 667 bărbați cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani și 515 bărbați cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani s-au sinucis în 2020.” Acestea sunt grupele de vârstă unde se întâlnesc cele mai multe sinucideri la bărbați.

 

Armenia: Convorbire telefonică Pashinian-Putin despre situația regională

Publicația armeană nhetq.am scrie despre o convorvire care a avut loc acum câteva zile între Nikol Pashinian, premierul Armeniei și Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

„Potrivit informațiilor publicate pe site-ul premierului, aceștia au discutat despre situația din regiune, precum și despre progresul implementării acordurilor admise prin declarațiile trilaterale privind Nagorno-Karabah din 9 noiembrie 2020 și 11 ianuarie 2021.”

Înainte de această discuție, o „conversație telefonică Pashinian-Putin a avut loc pe 16 noiembrie, ziua ciocnirii de la granița armeno-azeră. Pachinyan l-a informat pe Putin că este vorba de o agresiune a forțelor armate azere contra suveranității Republicii Armenia (...)"

Potrivit hetq.am, „după discuții telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel,  premierul armean și președintele azer, Ilham Aliev, au convenit să se întâlnească pe 15 decembrie la Bruxelles, în cadrul Parteneriatului Estic al UE.”

 

Balet inspirat din opera poetului persan Nizami Ganjevi în Azerbaidjan

Site-ul de știri news.day.az scrie despre premiera baletului Nizami, dedicat marelui poet și gânditor persan din secolul al XII-lea, Nizami Ganjevi. Opera sa este o moștenire împărtășită de Afganistan, Azerbaidjan, Iran, regiunea Kurdistan și Tadjikistan.

Baletul, a cărui muzică este semnată de compozitorul Fikret Amirov, a avut premiera pe 20 noiembrie la  Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet din Azerbaidjan.

Muzica lui Amirov a fost puternic influențată de melodiile populare azere, Amirov fiind creatorul unui nou gen muzical numit mugam simfonic. Acestea au fost interpretate de multe orchestre simfonice renumite din întreaga lume, cum ar fi Orchestra Simfonică din Houston, condusă de Leopold Stokowski.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Samira BABAYEVA, Azerbaidjan 

Ekaterina MIKADZE, Georgia

Ainur ZHAKSYBAYEVA, Kazakhstan

Elen MANUCHARYAN, Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 25 noiembrie 2021