Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Nicolae Ciucă promite combaterea violenței împotriva femeilor

vanataie.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Premierul Nicolae Ciucă a transmis în prima sa ședință de guvern, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un mesaj prin care condamnă violența împotriva acestora, precum și comportamentul agresiv și discriminatoriu. Potrivit lui Nicolae Ciucă, eforturile susținute ale societății civile, împreună cu autoritățile statului, pentru combaterea acestui fenomen al violenței împotriva femeilor, au rezultate și trebuie susținute mai departe. „Lupta împotriva abuzurilor și agresiunii trebuie continuată cu fermitate... Protejarea drepturilor omului, combaterea violenței și a comportamentului abuziv, discriminatoriu, pedepsirea celor vinovați de acest fenomen sunt responsabilități asumate prin programul de guvernare”, mai spune Ciucă. În context, Poliţia Română, în parteneriat cu World Vision România, a lansat ieri campania "Poate te place", în contextul în care numărul victimelor violenţei domestice a crescut cu 10% în acest an.

"65% dintre victimele violenţei domestice sunt femei şi 17% sunt minori. Aproximativ 80% dintre copiii abuzaţi sexual sunt fete, conform unui sondaj desfăşurat de World Vision România în anul 2020 pe un eşantion de 1.600 de respondenţi", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Conform Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 32% dintre românce au fost victimele hărţuirii sexuale, iar 30% au suferit violenţă fizică şi/sau sexuală de la vârsta de 15 ani şi doar 23% au raportat Poliţiei cel mai grav incident. Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor, a fost lansat şi un spot dedicat educării privind efectele violenţei asupra femeilor pe YouTube. De asemenea, se va derula un proiect-pilot pentru transformarea a 50 de adolescente în "agenţi ai schimbării" privind violenţa împotriva femeilor. Proiectul se va desfăşura pe toată durata anului şcolar 2021 - 2022 şi presupune susţinerea unor sesiuni lunare individuale şi de grup pentru 50 de eleve de liceu din cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a". Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, dar şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. "De-a lungul anilor ni s-a demonstrat că majoritatea preconcepţiilor, idealurile şi ambiţiile femeilor din mediul rural sunt adânc înrădăcinate şi pot fi schimbate doar prin educaţie. Violenţa asupra femeilor este o problemă pe care, de asemenea, am constatat-o în comunitatea noastră, care, din păcate, reprezintă o problemă naţională şi trebuie cu adevărat conştientizată şi acţionat prin educaţie şi educare", a declarat Viorela Rădoi. Proiectul, care debutează în județul Ialomița, va fi extins şi în celelalte judeţe unde este desfăşurat programul "Vreau în clasa a 9-a". Specialişti din cadrul Poliţiei Române vor susţine pe tot parcursul acestui an şcolar sesiuni de informare pentru liceenii din proiect.
"Prevenirea violenţei trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, fie că vorbim de instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale. Prin intermediul acestei campanii de prevenire desfăşurată în parteneriat cu World Vision România ne propunem să ajungem la cât mai mulţi adolescenţi, pentru a-i învăţa să recunoască primele semne ale violenţei, să nu permită să se ajungă la violenţă fizică şi foarte important să ia atitudine şi să ceară ajutor. Noi, Poliţia Română suntem aici pentru ca ei să crească în siguranţă", a declarat comisar-şef de poliţie Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Română.