Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medici ATI spun că se simt hărțuiți de organele de cercetare penală. Avocat: "Nu se solicită imunitate, ci adecvarea formelor de audiere la realitățile pandemice"

ro_vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mai mulți medici de Terapie Intensivă s-au plâns Avocatului Poporului de modul în care sunt audiați în urma unor reclamații privind infracțiunea de ucidere din culpă. Sesizările au fost făcute de rudele unor persoane decedate. "Medicii sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la secțiile de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital”, transmite Avocatul Poporului. Instituția solicită audierea medicilor online sau la spital și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat. "Nu se solicită imunitate, ci adecvarea formelor de audiere la realitățile pandemice. Să găsim o formulă de compromis, care ,fără să altereze calitatea actului de justiție, să aibă în vedere împrejurările concrete în care acest lucru se întâmplă.", spune la RFI, avocatul Doru Costea, cel care a trimis un memoriu Avocatului Poporului, în numele medicilor care spun că se simt hărțuiți de organele de cercetare penală.   

Av. Doru Costea: Am fost contactat de mai mulți medici specialiști ATI și nu numai în specialitatea ATI, ci și în alte specialități și mi s-a relatat că au fost chemați spre audiere la circumscripțiile de poliție sau la parchete în urma unor plângeri care ar fi fost făcute pentru omor prin neglijență, ucidere din culpă, ca să vă dau un exemplu dintr-un singur caz. Presupun că era vorba despre acele mult discutate intubări.

Reporter: Plângeri venite din partea rudelor pacienților covid decedați?

Av. Doru Costea: Foarte probabil, dar nu pot să vă spun nimic despre asta pentru că nici eu nu știu. Deocamdată nu am ajuns în faza respectivă. Au fost citați ca martori. Asta este o primă etapă procedurală. Atât poliția cât și parchetul își fac datoria. Asta e procedura. Ce se omite este faptul că suntem într-o situație excepțională. Medicii care sunt implicați în tratarea covid sunt consemnați în spitale. Timpul lor liber este limitat. Trebuie să realizăm faptul că oamenii au niște capacități limitate de a depune efort, mai ales în condițiile în care o fac. E vorba și de capacități fizice și de limita de rezistență psihică.

Întâi de toate am fost mirat. După care atunci când am auzit că sunt chemați și li se sugerează discret că în ipoteza în care nu se vor prezenta, conform procedurilor legale, urmează citația cu mandat de aducere. Ar însemna să iei medicul cu poliția. Aș vrea să văd cum se întâmplă lucrul ăsta. Ar fi ultimul lucru pe care aș vrea să îl văd. Cred că nici Poliția Română, nici autoritățile, nici parchetul nu vor să se ajungă la asemenea situații. Nu vreau să se înțeleagă faptul că medicii și-ar dori impunitate. Nu. Motivul pentru care m-am adresat Avocatului Poporului ține de faptul că eu cred că ar trebui să găsim modalități de comunicare, respectiv modalități prin care să se ia depoziția medicului în modalitatea online. Sau în ipoteza în care, pur excepțional, e nevoie de prezența fizică, lucrul ăsta se poate face fără să scoatem medicul din activitatea lui medicală și să organizăm, să amenajăm în cadrul spitalului, în afară, în condiții de maximă siguranță (spații pentru aceste activități). Sunt destule spații nefolosite care pot fi amenajate pentru asemenea situații, care sper eu că sunt excepționale.

La acest moment oamenii ăștia nici măcar nu știu pentru ce sunt chemați. Sau li se spune să vină în timpul liber. Sau mai rău, li se spune să se învoiască. Nu vreau să trec nici în extrema cealaltă și să spun că oamenii care au făcut plângeri nu au dreptate. Trebuie să găsim o formulă prin care actul de justiție să poată fi realizat în condițiile legii, dar modalitatea de comunicare, respectiv de luare a depozițiilor să fie făcută online, așa cum se întâmplă în multe din țările civilizate. Să găsim o formulă de compromis care, fără să altereze calitatea actului de justiție, să aibă în vedere împrejurările concrete în care acest lucru se întâmplă. Ajungem să-i cerem să iasă din salon și să dea o declarație într-un spațiu impropriu. Și aici nu ezit să o spun: cine a intrat într-o circumscripţie de poliție, și acest lucru e valabil și pentru polițiști, pentru că știu foarte exact că sunt condiții improprii și pentru ei, sunt 4-5 într-un birou de 3/3. În aceste condiții se iau depozițiile. Deci, plimbăm medicii prin tot orașul, îi punem în pericol de a se contamina sau de a rsăpândi ei înșiși virusul, fără să vrea, evident.Până la urmă, care este rațiunea pentru care se limitează circulația. Noi îi chemăm să dea o declarație care durează două ore. În aceste două ore, omul adaugă la stres. 

Rep: Ați solicitat acest lucru într-un memoriu pe care l-ați trimis Avocatului Poporului. Ce răspuns ați primit?

Av. Doru Costea: Avocatul Poporului a intervenit într-o primă etapă foarte elegant și cu o formulare care face apel la înțelegere din partea parchetelor și din partea Ministerului de Interne cu privire la realizarea acestor proceduri. Această înțelegere are în vedere, în primul rând, evitarea chemărilor abuzive și pe de altă parte, găsirea unor modalități concrete de genul declarației online sau organizarea unor spații în unitățile spitalicești. E suficientă o cămăruță în care să fie desfășurate asemenea activități. Din auzite, din surse, înțeleg că sunt sute de asemenea cereri.

Rep: Cine ar trebui să  îi protejeze pe medici?

Av. Doru Costea: Întâi de toate, corpul profesional, respectiv Colegiul Medicilor din România și înțeleg că o face. Nu știu, nu am date concrete cu privire la demersurile întreprinse. Nu le-am văzut până acum concretizându-se. Părerea mea este că numai dialogul concret, direct și imediat la masa comună, respectiv Colegiul Medicilor, medicii implicați, Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reprezentanți ai marilor companii de asigurări, reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai CSM secția Parchete, ai Ministerului de Interne, toți ar trebui să discute modalitățile prin care acest efort real pe care întreg colectivul de medici din România îl depune în lupta împotriva covid să fie, cel puțin din punct de vedere administrativ, ușurat. Pe această cale aș încerca să mă adresez Ministrului Justiției, Ministrului Sănătății, Ministerului de Interne și Procurorului General să încerce să găsească o formulă la nivel legislativ prin care situația să fie remediată. Cred că această formulă este posibilă, respectiv o ordonanță de urgență prin care să adaugi în Codul de Procedură Penală această modalitatea specială avută în vedere pentru situația specială în care medicii își desfășoară acum activitatea. Anchetele penale trebuie să aibă loc în condiții care să nu afecteze actul medical. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

 

Textul memoriului către Avocatului Poporului

"Arătăm că ne confruntăm în ultima perioada, cu o multitudine de  reclamații făcute de persoane fizice, ce se constituie că părți vătămate, privind așa-zise infracțiuni de vătămare sau ucidere din culpă, de care, se susține  ne-am face vinovați. Drept consecinţă suntem citați telefonic cu obligația de a ne prezența la sediul Poliției, din circumscripția competentă teritorial.
Nu credem că este nevoie să evocăm faptul că :

  • a) Suntem, prin natură profesiei, suprasolicitați (fapt de notorietate) și nu putem

părăși locul de muncă (din rațiuni evidente, cu aceeași notorietate) ;

  • b) În contextul actual al pandemiei, deplasarea noastră, că și audierea în prezența fizică, în

condiții de cele mai multe improprii (desigur ne circumscriem contextului pandemic),
măresc evident riscul contaminării atât pentru noi, cât și pentru personalul implicat în
audiere;

  • c) Suprasolicitarea psihică este potenţată din motive lesne de înțeles (am fost și în situația de a fi amenințați că, în ipoteza neprezentării, vom fi citați cu mandate deaducere (?!) de acasă sau de la spital (?!) ) ;

Facem de la bun început precizarea că NU SOLICITĂM IMUNITATE PENALĂ , dar în contextul generalizat al pandemiei, modalităţile procedurale de audiere, – chiar legale fiind – exced capacităţile noastre fizice și psihice de a răspunde, astfel încât vă solicităm să analizaţi şi să evocaţi problema în faţa instituţiilor competențe, respectiv aceea a posibilităţii audierii noastre online, și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, însă cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării noastre sau de către noi să fie eliminat.Insistăm asupra faptului că înțelegem să respectăm legea penală și procedurile pe care această le implică.
Această nu înseamnă, însă, că medicii, și așa suprasolicitați – fapt de notorietate – să fie realmente hărţuiţi prin obligația deplasărilor fizice la sediul instituțiilor abilitate,
cu consecință părăsirii locului de muncă, în condițiile în care lipsa personalului calificat a făcut că întreagă comunitate medicală să fie obligată prin lege să participe 
activ și prezent la combaterea pandemiei !
Situația cazurilor de epuizare fizică și psihică – burnout – este de notorietate, astfel încât
credem că :

  • În apărarea dreptului constituțional la sănătate al pacienților aflați în spitale,
  • În apărarea dreptului fundamental, constituţional, la muncă, în condiții care să protejeze titularii acestui drept, vă rugăm să inițiați demersurile la care  prerogativele dvs. va îndrituiesc, astfel incât, prin modificări legislative punctuale și în regim de urgenţă, audierile în aceste cazuri să aibă loc fie online, fie în locuri special amenajate la sediul locului de muncă al medicului, astfel încât să poată fi asigurate condițiile care să elimine, pe cât posibil, cauzele care duc la suprasolicitarea noastră, că şi cauzele care duc la răspândirea infecțiilor cu SARS–COV2, având în vedere, mai ales, contextul special în care ne aflăm.

În absența noastră de la locul de muncă, pagubele sunt iremediabile și ușor de anticipat. Mai precizăm și faptul că nu avem un program normat decât în teorie.
În realitate, suntem prezenți, aproape de epuizare, în spațiile dedicate îngrijirii bolnavilor infectați cu SARS-COV2. Timpul petrecut în afară acestor spații, acasă, este minim și biologic esențial pentru a ne putea odihni și a putea relua aceeași activitate pe care nu ezităm să o definim că epuizantă, întrucât și această situație este de notorietate.
Față de aceste împrejurări, va rugăm să inițiați demersurile pe care le credeți de cuviinţă
privind :

  • 1. Audierea online;
  • 2. Audierea, în cazuri excepționale, la sediul instituţiei spitaliceşti, într-un spațiu special amenajat care să minimizeze absența medicului de la realizarea actului medical, în contextul pandemic actual. Primiți va rugăm asigurarea deosebitei noastre considerații."

Avocatul Poporului recomandă ca medicii cercetați penal să fie audiați online sau la spital

​Avocatul Poporului le recomandă anchetatorilor ”o conduită mai flexibilă” în cazul medicilor cercetați penal în urma plângerilor depuse de rudele pacienților decedați, dată fiind situația din spitale și ”suprasolicitarea fizică și psihică” a acestora.

”Astfel, medicii ATI sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la sediul secțiilor de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului recomandă anchetatorilor ”o conduită mai flexibilă” în cazul medicilor cercetați penal în urma plângerilor depuse de rudele pacienților decedați, dată fiind situația din spitale și ”suprasolicitarea fizică și psihică” a acestora.

”Fără a interveni în procedurile judiciare specifice, recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienămai arată în document.

Potrivit Avocatului Poporului, ”având în vedere că suntem în plin val 4 al pandemiei COVID-19, fiind de notorietate situația medicilor din secțiile ATI – suprasolicitarea fizică și psihică a acestora – obligația deplasărilor fizice la sediul secțiilor de poliție, cu consecința părăsirii locului de muncă, în condițiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele mai multe improprii, mărește riscul contaminării atât pentru medici, cât și pentru personalul implicat în audiere”.