Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua variantă de Covid Nu în UE și situația ciudată a Belgiei

covid-g9c33ad8b3_1920.jpg

covid
Femeie infectată cu noul variant a călătorit de curând în Egipt prin Turcia
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul belgian al sănătății a comunicat in 26 noiembrie că un prim caz Covid Nu a fost depistat. Comisia Europeană spune că toate zborurile dinspre sudul continentului african spre UE trebuie suspendate. Intre timp, sistemul medical belgian se află sub presiune, dar nu din cauza pandemiei. 

O femeie care a călătorit de curând în Egipt prin Turcia prezintă din 22 noiembrie simptome ale infecției cu noua variantă Covid19, Nu. Femeia nu este vaccinată și nu a mai fost infectată înainte. 

Pentru moment, membrii familiei sale nu sunt infectați, iar femeia nu a întâlnit pe nimeni altcineva de la întoarcerea ei în Belgia. 

Alertată, Comisia Europeană recomandă ca toate zborurile care provin din sudul continentului african spre UE să fie suspendate până se vor știi mai multe despre noul variant. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizează că actualele contracte între UE și firmele farmaceutice prevăd livrarea vaccinurilor ameliorate care să răspundă mutației virusului. 

Cu toate aceste, variantul Delta -  foarte răspândit acum – nu pare să se teamă de actualele vaccinuri. OMS a evaluat din nou de curând eficacitatea vaccinului Pfizer care a scăzut de la 97% la 47%. 

Cazul ciudat al Belgiei

Intre timp în Belgia cazurile Covid19 cresc vertiginos: un record pentru 2021 de 353 internări semnalate în 24 noiembrie și peste 15.000 noi infecții zilnice . 

Oficial, numărul de 669 de pacienți aflați în terapie intensivă este echivalent acum cu cel din mai 2020 - moment în care de fapt curba cazurilor grave era în scădere față de martie 2020. Belgia a fost în 2020 una dintre țările cele mai afectate din lume privind rata infecțiilor și a mortalității. 

Guvernul a introdus acum noi restricții privind activitățile sociale de grup ca și vaccinarea obligatorie a tuturor cadrelor medicale. 

Vestea privind infecțiile noi este una tulburătoare, dar de fapt cifrele – așa cum le prezintă guvernul – nu redau o imagine completă. De altfel, în urma investigațiilor făcute de RFI, reiese că spitalele nu se află la Bruxelles sub presiunea pe care au cunoscut-o anul trecut la aceeași dată. Oficial, 97 de pacienți se află în terapie intensivă la Bruxelles. 

Dar la CHU Saint Pierre – spital de boli infecțioase și centru de referință Covid – secția de terapie intensivă nu are niciun pacient. Ea este complet goală - blocată pentru eventualii pacienți Covid. 

In celelalte spitale situația este similară. La Spitalul Ixelles-Etterbeek, de pildă, în terapie intensivă se află acum patru pacienți infectați şi cu Covid19, dar îngrijiți aici din alte cauze. Numărul celor internați la spitalul St Jean în aceeași secție este de șapte. La St Michel, vineri seara erau patru pacienți, dar nu internați în principal pentru Covid19. 

Situația diferă în Flandra – regiunea cu un procent de vaccinare de 90% și totuși extrem de afectată. Totuși, când vine vorba de forme mai grave, se remarcă că 30% din cei nevaccinați au ajuns la spital , pe când la vaccinați procentul internaților este de 7,8%. 

Privind Flandra, potrivit autorității sanitare belgiene Sciensano, la Anvers sunt acum 101 pacienți în terapie intensivă, iar numărul lor este de 97 în Flandra de Vest. Pentru moment nu am putut verifica aceste cifre. 

Guvernul belgian, care anunță acum pornirea agresivă a campaniei de administrare a celei de a treia doze a vaccinului, se pare că încearcă să prevină un blocaj al sistemului medical. 

Blocajul sistemului este însă aproape o realitate, dar nu din cauza Covid19 ci din cauza lipsei de personal. Asistenții se află în mare parte în concediu prelungit de boală încă din 2020 și din cauza salariilor foarte mici ei nu se gândesc să revină în sistem. 

Lipsa asistenților duce la situații greu de gestionat și unele operații se efectuează seara sau noaptea când personalul este mai disponibil. Chirurgii din Bruxelles și din Valonia se plâng că instalarea unui pacient pe masa de operație durează acum mai mult decât actul operator în sine. 

Dar de partea personalului medical, furia creste și mai multe acțiuni sindicale au avut loc în aceste zile în Valonia și la Bruxelles unde se atrage atenția că personalul părăsește meseria – mai ales sub presiunea vaccinării obligatorii. 

O manifestație a cadrelor medicale este prevăzută în 27 noiembrie la Bruxelles, organizatorii anunță că peste 30.000 de doctori și asistenți vor cere dreptul de a practica fără obligația de a se vaccina.