Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omicron, varianta sud-africană a coronavirusului care îngrijorează OMS. Dr. Emilian Popovici: Noua tulpină are un număr de mutații fără precedent, peste 30

covid-g4440a639f_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Noua variantă a coronavirusului, identificată inițial în Africa de Sud și care a fost catalogată, vineri, drept variantă îngrijorătoare de OMS, va fi denumită cu litera grecească Omicron, relatează Reuters.”Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus grupul de experți însărcinat de OMS să monitorizeze evoluția Covid-19. 

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud și cu multiple mutații este potențial foarte contagioasă, potrivit oamenilor de știință sud-africani, care o văd ca pe un semn al unui nou val de pandemie. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, citat de BBC, a declarat că noua variantă prezintă o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de variantele care au circulat până acum, fiind un „salt în evoluție”. 

Tulpina a fost depistată până acum în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel. 

Aceasta este a cincea variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 declarată de OMS „variantă de natură să stârnească îngrijorare” , de la începutul pandemiei. Celelalte au fost Alpha, Beta, Gamma și Delta. Tulpinile declarate „variante de îngrijorătoare” comportă un risc mai mare de transmisibilitate și răspândire față de cele catalogate drept „variante de interes”, care sunt ținute sub observație după ce sunt depistate în areale relativ restrânse.

Cu toate îngrijorările pe care această variantă le aduce în comunității științifice globale, oamenii de știință sud-africani spun că ”avem toate semnalele că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe de Covid provocate de noua variantă a coronavirusului”. Este prematur în acest moment să se planifice adaptarea vaccinurilor (...) pentru a lupta împotriva acestei variante emergente”, a declarat pentru AFP Agenția Europeană pentru Medicamente.

"Tulpina sud africană prezintă un număr de mutații fără precedent, peste 30, comparativ cu Delta care a avut 16 mutații la varianta inițială",  spune la RFI, epidemiologul Emilian Popovici care oferă și o explicație a apariției noii tulpini.  Sunt două zone mari din lume- Africa și o parte din Asia, care nu au vaccinare și nici măsuri de protectie. În plus de asta, coasta de est a Africii ;i sudul Africii au cel mai mare număr de persoane cu HIV/SIDA. Ori acest virus, pe imunodeprimați, are șansele cele mai mari de a genera variante noi. (...) Este nevoie de restricții de circulație, pentru a bloca fluxul de călători din zonele afectate, cel puțin până când lucrurile se vor lămuri cu această variantă. În momentul în care această variantă ar pleca în lume, s-ar putea întâmpla două lucruri: fie să exacerbeze manifestările generate de varianta Delta, fie să genereze la rândul ei niște manifestări paralele cu varianta Delta. Nu e de dorit acest lucru. ", mai spune medicul Emilian Popovici.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

"Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2.", a scris premierul Nicolae Ciucă vineri seară pe Facebook. 


Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciucă