Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expații din Etiopia nevoiți să părăsească rapid țara. Mărturii ale cetățenilor francezi

etiopia.png

Aeroportul Bole din Addis-Abeba, Etiopia, martie 2021
Sursa imaginii: 
© Cara Anna, AP via France24

Pe măsură ce conflictele armate se apropie de capitală, după mai mult de un an de război între forțele guvernamentale și rebelii din nordul Etiopiei, expații francezi părăsesc în grabă țara, la fel ca toți ceilalți cetățeni străini... France24 a realizat un reportaj care prezintă câteva mărturii:

Ambasada Franței din Etiopia a postat pe site-ul său un mesaj de alarmă fără echivoc. “Situația militară din Etiopia este gravă iar comunitatea franceză este îndemnată să părăsească țara cât mai repede. Ministerul de Externe și cel pentru Afaceri europene asigură bilete de avion la toate zborurile cu destinația Paris până la sfârșitul săptămânii.”

Începând cu 23 noiembrie, autoritățile de la Paris au cerut cetățenilor stabiliți în Etiopia să părăsească numaidecât țara din Cornul Africii, unde conflictele armate se apropie de capitală după mai mult de un an de tensiuni între Guvern și rebelii din nordul țării. Potrivit datelor deținute de Ambasada Franței, mai mult de 1 000 de francezi locuiesc în Etiopia.

Și Marea Britanie, ca de altfel majoritatea țărilor occidentale, le-a cerut expatriaților britanici să părăsească urgent țara. “Îndemn toți cetățenii britanici, indifernt de împrejurări, să plece imediat, acum când zborile comerciale sunt accesibile”, a declarat într-un comunicat de presă Secretarul de Stat responsabil de Africa, doamna Vicky Ford. Același lucru este valabil și pentru angajații internaționali ONU.

“Fiind alb, nu riscam prea mult...”

Printre cetățenii francezi îndemnați să părăsească Etiopia se află și Bruno, în vârstă de 29 de ani, plecat de doi ani pentru un job cu contract pe durată determinată într-un trust media francez din Addis-Abeba. Acesta, alături de mai mulți compatrioți de-ai săi, a aterizat în Paris joi de dimineață. “Dacă acum o lună mi-ar fi zis cineva că voi fi nevoit să mă întorc în Franța, nu l-aș fi crezut” a explicat el pentru France 24.

Mult timp a crezutd că acest conflict va rămâne doar în nordul țării. Cu toate acestea, regretă decizia de a părăsi Etiopia, ca majoritatea expatriaților francezi, de altfel: “Din câte știu eu, au mai rămas doar membrii ambasadei, jurnaliștii și profesorii, care la rândul lor, ar trebui să se întoarcă cât de curând.”

În aceeași situație se află Alexandre, un alt tânăr expatriat francez, cu bagajele făcute. “Toți prietenii noștri au plecat. Cei care au rămas fie sunt constrânși de locul de muncă, fie așa au decis”, spune el pentru France 24.

Toți cetățenii occidentali s-au văzut obligați să plece, din cauza pericolului care a crescut în ultimele zile. Trupele separatiste se află în apropiere de Debre Sian, la aproximativ 190 de km de capitala Etiopiei. “Situația s-a înrăutățit extrem de repede de la sfârșitul lunii octombrie”, a remarcat Bruno, care avea de gând să rămână mai mult în țară chiar și după încheierea contractului.

Acum stă temporar la sora sa în Paris și se vede nevoit să își caute un nou loc de muncă în Franța. Însă nu renunță la ideea că într-o zi se va întoarce în Etiopia, când situația se va îmbunătăți : “Aștept să văd cum vor evolua lucrurile. Simt că mai am multe lucruri de descoperit în această țară de care, efectiv, m-am îndrăgostit.”

Între timp, el speră să nu li se întâmple nimic rău foștilor săi colegi etiopieni. “Acolo aproape toată lumea cunoaște pe cineva prins într-un masacru sau dus cine știe pe unde. În Etiopia, fiind alb, eu nu eram pus așa mult în pericol și nu îmi era neapărat frică pentru mine, ci îmi făceam griji de soarta localnicilor de culoare.”

Exagerare mediatică?

Pe de altă parte, guvernul pretinde că informațiile privind înaintarea frontului pentru eliberarea poporului etiopian sunt exagerate, acuzând mediatizarea excesivă și consideră alarmiste recomadările de securitate ale ambasadelor. Guvernul etiopian chiar a sancționat miercurea trecută ambasada Irlandei, prin expulzarea a 6 dintre diplomații săi, în urma “poziției exprimate de Irlanda pe plan extern (…) privind conflictele și criza umanitară din acest moment din Etiopia”.

Pe 5 noiembrie, Irlanda s-a alăturat, ca membru nepermanent, apelului făcut de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, pentru un acord de armistițiu și pentru dialog între cele două părți. Pe 30 septembrie, Etiopia a expulzat 7 înalți demnitari ONU pentru “presupusa” intervenție în afacerile țării.

De pe canapeaua pe care și-a petrecut prima noapte în Paris, Bruno privește deziluzionat situația actuală : “E un sentiment de neputință, ca expatriați... situația ne depășește. Iar acolo e un sentiment de disperare, dublat de frica de arestări.... Așteptăm să vedem ce se va mai întâmpla, dar nu suntem prea optimiști.”

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24