Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la SF la realitate: În curând, testarea în condiții reale a taxiurilor zburătoare

aerotaxi.png

Taxiul aerian Volocopter 2X în timpul unei demonstrații la aeroportul Gimpo, din seul, Coreea de Sud, 11 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Testarea în condiții reale a  noilor eVTOL - acronimul din limba engleză pentru ”vehicule electrice cu decolare și aterizare verticală” – va începe în Franța, pe un aeroport din departamentul Val-d'Oise, deasupra regiunii Ile-de-France, la sfârșitul lunii februarie anul viitor, iar inițiatorii proiectului, fabricanții și reprezentanții instituțiilor implicate sunt foarte optimiști, potrivit France24 care citează AFP.

“Aici va lua naștere primul vertiport european”, a declarat cu entuziasm Augustin de Romanet, director general al grupului ADP, care administrează aeroporturile pariziene. El a participat săptămâna trecută la inaugurarea acestei zone amenajate la aeroportul Pontoise-Cormeilles-en-Vexin, situat la 35 de km de Paris.

"Această inaugurare marchează începutul primelor experimente în condiții reale cu vehicule electrice cu decolare și aterizare verticală", potrivit comunicatului de presă comun publicat de compania ADP, regiunea Ile-de-France și RATP (Regia Autonomă de Transporturi Pariziene n.r).

Compania de transport va pune la dispoziția proiectului laboratorul său pentru analizarea sunetelor și vibrațiilor, spune directorul său general, doamna Catherine Guillouard: chiar dacă sunt mult mai silențioase decât elicopterele, “este foarte important ca aceste noi tipuri de vehicule să fie acceptate de populație”.

Primul vehicul eVTOL care va fi testat aparține companiei germane Volocopter, dar și alte organizații precum Vertical Aerospace, Ascendance, Lilium, Airbus și Thales, participă la experiment.

A fost ales aeroportul Pontoise din mai multe motive, cum ar fi faptul că “are o pistă de 1.600 de metri, o unitate de pompieri și un turn de control”, a subliniat Edward Arkwright, director executiv la ADP: “Dorim să testăm toate componentele dispozitivului” în timpul operațiunilor ce se vor desfășura începând cu “sfârșitul lui februarie, începutul lui martie”.

Se pune însă problema dacă oamenii vor accepta noile tipuri de vechicule, a recunoscut doamna Guillourd, care speră ca mașinile zburătoare să transporte până la finalul deceniului “câteva mii de pasageri pe zi”. Scopul este de a limita costul unei curse la “dublul prețului unei VTC” (n.r. Voiture de transport avec chauffeur, de exemplu Uber, Bolt etc), adică 100 de euro, a mai adăugat ea.

Sub rezerva certificării, participanții la proiect ar dori să înființeze două linii experimentale, în timpul Jocurilor Olimpice din 2024: Heliport d'Issy-les-Moulineaux - Saint-Cyr (Yvelines) și Roissy-le Bourgets-Paris.

"Nu este vorba doar de niște simple gadget-uri ce vor fi testate. Acestea reprezintă tehnologiile care vor schimba industria aeronautică", a declarat Jean-Baptiste Djebbari, ministrul delegat pentru transporturi, admirând inițiativa care dă viață elementelor văzute în filme precum "Înapoi în viitor" sau "Al cincilea element"...

 

 

Traducere de Elena Neguș după artcolul publicat de France 24