Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetățenii moldoveni care revin din opt state din sudul Africii, obligați să stea în carantină

_112055955_gettyimages-1211401243-1.jpg

Sursa imaginii: 
Getty Images

În R.Moldova, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), convocată în ședință de urgență, a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii moldoveni care revin din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi).

Potrivit epidemiologilor moldoveni, carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă aceste persoane efectuează un test PCR cu rezultat negativ. Decizia vine în contextul apariției noii tulpini a coronavirusului B.1.1.529, Omicron, și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății.

CNESP a interzis accesul pe teritoriul R.Moldova al cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în cele opt state din sudul Africii. Totodată, membrii comisiei au discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare ”cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile”.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ia măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi, și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia. 

În același timp, CNESP recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele 8 țări, precum și în alte state unde au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

În R.Moldova a început administrarea dozei booster  

Între timp, moldovenii care au schema completă de vaccinare,  pot să-și administreze doza booster de vaccin împotriva COVID-19, începând de luni, 29 noiembrie. Potrivit Ministerului Sănătății, această a treia doză de vaccin este administrată persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare. 

”După o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces se recomandă administrarea dozei booster la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson. Testarea nivelului de anticorpi înainte de administrarea dozei booster nu este recomandată”, precizează medicii moldoveni.

Persoanele eligibile pentru administrarea dozei booster sunt angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.

În ceea ce privește certificatul de vaccinare eliberat după încheierea schemei primare de imunizare, acesta rămâne valabil în țara noastră și peste hotare.”Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 rămân valabile cu sau fără administrarea dozei a treia de vaccinare. În prezent, nicio țară nu condiționează circulația sau validitatea certificatului în funcție de administrarea dozei booster”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu

De la începutul campaniei de imunizare, puțin peste 924.000 de cetățeni moldoveni s-au vaccinat împotriva coronavirusului, ceea ce înseamnă 27 la sută.

”Vaccinează-te pe Nou, ca să sărbătorim pe Vechi”

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R.Moldova, în parteneriat cu Primăria Chișinău, a lansat campania ”Vaccinează-te pe Nou, ca să sărbătorim pe vechi!”. Cei care vor decide să se imunizeze, vor primi bonuri de consum, oferite de mai multe restaurante din Chișinău. ”Prin acest gest, ne reconfirmăm susținerea pentru lucrătorii medicali, care de la începutul pandemiei luptă pentru viața fiecărui pacient. Îndemnăm cetățenii să se vaccineze acum, ca să poată păși în siguranță în noul an și să poată petrece sărbătorile de iarnă, alături de oamenii dragi”.

”În fiecare weekend al lunii decembrie, autobusul vaccinării va staționa în mai multe sectoare din oraș, între orele 11:00 – 18:00, lângă mai multe restaurante. Ne propunem să le oferim persoanelor care au decis să se vaccineze în cadrul campaniei, bonuri de consum în localuri. Persoanele vaccinate pot folosi bonurile oferite pentru a lua la pachet produsele/bucatele menționate în bon sau pentru a le consuma în spațiile exterioare ale localurilor. De fiecare din noi depinde cât de repede se va termina această pandemie și cât de repede vom reveni la normalitate”, afirmă organizatorii campaniei. 

La sfârșitul săptămânii trecute, CNESP a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică, până pe 15 ianuarie 2022, chiar dacă în ultima perioadă a scăzut numărul persoanelor, confirmate cu coronavirus. Duminică, au fost raportate 107 de Covid-19. Totuși, membrii CNESP susțin că situația epidemiologică se menține extrem de îngrijorătoare la nivel național. În perioada 15 – 21 noiembrie, au fost înregistrate 5.391 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Sars-CoV-2, dintre care 80 la sută în rândul persoanelor nevaccinate. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre măsurile epidemiologice, anunțate de CNESP, privind cetățenii moldoveni care revin din sudul Africii