Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Familiile LGBTQIA+ nu vor să plece din România în căutarea dreptului de a-și întemeia o familie!

Asociația ACCEPT a lansat campania „Protejați toate familiile” prin care aduce în prim plan viața de zi cu zi, provocările și nevoia de protecție legală a familiilor formate din persoane LGBTQIA+ din România. Campania prezintă patru familii din Timișoara, Cluj, Oradea și București care vorbesc despre iubire, respect, încredere, speranță, dar și despre piedicile legale pe care le întâmpină în România. Reprezentanții ACCEPT se așteaptă ca noul Ministerul Familiei să nu discrimineze și să ofere protecție tuturor familiilor din România. Inclusiv familiilor LGBTQIA+ .

Coordonatorul campaniei ACCEPT, Ana Ciutu: Această campanie este un mesaj pe care Asociația ACCEPT îl transmite autorităților. Încercăm să găsim înțelegere din partea tuturor românilor și autorităților pentru a asigura protecția tuturor familiilor din România. În România, Codul Civil interzice protecția familiilor de același sex, iar acest lucru le plasează pe familiile de același sex într-o situație de risc, aceea în cazul în care unul dintre parteneri se îmbolnăveşte și nu mai poate decide pentru sine, partenerul sau partenera nu poate decide pentru el, în situațiile în care apare un deces în familie, sunt foarte dramatice în plus față de situațiile din familiile cunoscute pentru că, nefiind recunoscuți ca soți, ca parteneri de viață, partenerii rămași în viață nu pot ridica corpul de la morgă, nu pot face demersurile pentru înmormântare și așa mai departe.

Persoanele LGBTQIA+ nu se pot căsători în România și nici încheia parteneriat civil!

Coordonatorul campaniei ACCEPT, Ana Ciutu: Nu există nicio formă de protecție legală. Nici căsătoria și nici parteneriatul civil, care să protejeze familiile de același sex sau familiile formate din persoane LGBT-Q. În momentul de față, în Uniunea Europeană mai există doar șase state care nu oferă nicio formă de protecție legală pentru persoanele LGBTQA și familiilor acestora. Aceste țări sunt România, așa cum știm, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia. Toate celelalte state membre ale Uniunii oferă fie căsătorie legală, fie parteneriat civil sau uniuni pe care persoanele LGBTQA+ să le poată încheia pentru a-și înregistra familia.

De ce drepturi beneficiază persoanele LGBTQIA+ în România care at fi aceste drepturi?

Coordonatorul campaniei ACCEPT, Ana Ciutu: Cu siguranță, aceste persoane nu se bucură de drepturile de a-și întemeia o familie. Altfel, după cum știm deja, cele mai multe persoane din comunitatea noastră încearcă să găsească soluții pentru a-și duce viața în România. Din fericire, homosexualitatea nu mai face obiectul Codului Penal, așa cum făcea în România până în 2001, dar, mai departe de atât, mai există doar o lege care condamnă faptele de discriminare, care include și acest criteriu pe lista interzicerii discriminării în România.

Cum ați construit campania „Protejați toate familiile” ?

Coordonatorul campaniei ACCEPT, Ana Ciutu: În această campanie am lansat patru clipuri video, o miniserie de interviuri filmate la patru familii formate din persoane lesbiene, gay și transgender din România. Fiecare poveste e plasată în alt oraș. Am avut ocazia să întâlnim o familie din Timișoara, o familie din Cluj, o familie din Oradea și o familie din București. Toate aceste familii vorbesc despre viața lor de zi cu zi de aici, dar și despre piedicile pe care le întâmpină românii.

Avem un minister al Familiei. Ce ar trebui să facă pentru cuplurile LGBTQ+?

Coordonatorul campaniei ACCEPT, Ana Ciutu: Ministerul Familiei este un nou minister pe care îl avem în componența Guvernului țării noastre și ne așteptăm ca acest minister să nu discrimineze și să ofere protecție tuturor familiilor din România, familiilor reale din România. Scopul nostru este să lansăm această discuție pentru că, până acum, acest subiect nu a fost foarte folosit în conversațiile noastre și ne dorim foarte mult ca el să devină un subiect comun în discuțiile din familie, în discuțiile din perioada următoare pentru că numai așa putem construi împreună România care oferă egalitate tuturor cetățenilor ei. Acest subiect este, de obicei, dezbătut, până în momentul de față, de oameni care se poziționează ca fiind împotrivă și este important ca, cât mai multe voci din comunitatea LGBTQA și familiile acestora să vorbească deschis despre experiențele lor și să permită publicului din România să le cunoască.

Care este mesajul campaniei? Care este scopul urmărit?

Coordonatorul campaniei ACCEPT, Ana Ciutu: Mesajul nostru în cadrul campaniei Protejați toate familiile este acela că ne dorim să creăm o Românie unde toată lumea să se simtă în siguranță și să poată rămâne. În momentul actual, nu doar familiile LGBTQA+ decid să părăsească România și numeroase alte familii care nu-și mai găsesc aici nici siguranța, nici resursele necesare pentru o viață bună, iar scopul nostru, al tuturor, al întregii societăți din România ar trebui să fie acesta, de a face ca România să fie o țară bună pentru toți cetățenii.

Poveștile campaniei #ProtejațiToateFamiliile le puteți urmări aici https://www.youtube.com/playlist?list=PLKUqHOA-gl-8cLm9rX93daQEycZ15q_M5